Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bayer moet 80 miljoen dollar schadevergoeding betalen voor gebruik Roundup

In de Verenigde Staten moet chemiereus Bayer zo'n 80 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan een 70-jarige man die zegt dat hij kanker gekregen heeft door het gebruik van onkruidverdelger Roundup.  

De man uit Californië gebruikte het spul bijna 30 jaar in zijn tuin en kreeg een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Vorige week oordeelde jury in de federale rechtbank van San Francisco dat die kanker veroorzaakt werd door Roundup, dat het omstreden middel glyfosaat bevat. De advocaat van de man is in onderstaande beelden zichtbaar aangedaan van de uitspraak.

Videospeler inladen...

Roundup wordt geproduceerd door het biotechbedrijf Monsanto, dat sinds 2018 onderdeel is van het Duitse concern Bayer. Volgens de jury is Bayer verantwoordelijk en daarom is het bedrijf veroordeeld tot een miljoenenboete. 

De uitspraak van de jury zal naar alle verwachting een leidraad vormen voor de honderden andere klachten die tegen Bayer lopen voor het gebruik van Roundup. Het is al de tweede keer dat het bedrijf zo'n monsterbedrag moet uitkeren aan een zieke man. Vorig jaar kreeg een oud-concierge van een school 78 miljoen dollar aan compensatie.

Bayer gaat in hoger beroep. Het bedrijf zegt dat glyfosaat niet kankerverwekkend is en dat alle onderzoeken dit bevestigen. Rechters van de Europese Unie oordeelden begin deze maand dat onderzoeken naar de giftigheid van de werkzame stof glyfosaat openbaar moeten worden gemaakt.

Meest gelezen