Vaticaan schept klaarheid over "ringkus-mysterie": "Paus trok hand weg om hygiënische redenen"

Het mysterie rondom het terugtrekken van de hand van paus Franciscus krijgt een nieuwe wending. "Het was gewoon een kwestie van hygiëne", zegt een woordvoerder van het Vaticaan. Daarmee reageert het Vaticaan voor het eerst, nadat ophef ontstond over het terugtrekken van de hand van de paus. Bezoekers wilden zijn ring kussen, waarop de paus telkens zijn hand wegtrok.

Beelden van een bezoek van de paus aan het plaatsje Loreto, in Italië, gingen viraal. Hij ontmoette er maandag gelovigen, maar toen die bij wijze van begroeting zijn ring wilden kussen, trok de paus keer op keer zijn hand terug. 

Het Vaticaan zegt nu dat er veel mensen in de rij waren, om die reden wilde de paus geen ziektekiemen verspreiden. "De ene persoon na de andere wilde herhaaldelijk zijn handen kussen. Maar hij omarmt mensen graag en wordt door anderen omhelsd." Daar moet volgens het Vaticaan geen verwarring over ontstaan. 

De paus omarmt mensen graag en wordt door anderen veel omhelsd

Vaticaan

De woordvoerder van de paus zegt dat de paus het niet onmogelijk zal maken om zijn hand of ring in de toekomst te zoenen. 

Einde traditie? Toch niet

En daarmee komt een einde aan het gerucht dat de paus niet langer meer zou willen deelnemen aan de traditie van de ringkus. "De paus wil absoluut niet meer dat mensen de belangrijke ring, de vissersring, kussen", zei Vaticaankenner Tom Zwaenepoel eerder naar aanleiding van de opmerkelijke beelden.

"Die oude tradities hebben volgens hem niets meer met de kern van het evangelie te maken", zei de Vaticaankenner gisteren. "Alles wat te maken heeft met macht en trots wil hij niet, hij wil een menselijke en nederige paus zijn. Dat heeft hij zo heel duidelijk getoond."

De beelden waren inderdaad duidelijk, de gedachten van de paus echter niet. Wellicht kijkt u dan toch anders naar onderstaande beelden.

Bekijk hieronder de opmerkelijke beelden van de paus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen