Videospeler inladen...

Venezolaanse regering sluit oppositieleider Guaidó 15 jaar uit van elke publieke functie

In Venezuela is oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaidó voor 15 jaar uitgesloten van elke publieke functie door de regering van president Maduro. Volgens staatscontroleur Elvis Amoroso, een bondgenoot van Maduro, heeft Guaidó financiële onregelmatigheden begaan. Guaidó ontkent de beschuldiging met klem. De leider van de socialistische regeringspartij en de oppositieleider van Voluntad Popular claimen al maanden het presidentschap.

De Venezolaanse regering heeft oppositieleider Juan Guaidó een verbod op het uitoefenen van een openbaar ambt opgelegd, omdat hij gesjoemeld zou hebben met geld. Volgens Amoroso is Guaidó het voorbije jaar meer dan 91 keer naar het buitenland gereisd voor een kostprijs van ongeveer 95.000 dollar, zonder te verantwoorden waar dat geld vandaan komt. Guaidó ontkent die beschuldiging van illegale financiering met klem en ziet in de veroordeling de hand van het regime van president Maduro.

Guaidó is de leider van oppositiepartij Voluntad Popular en is de voorzitter van het Venezolaanse parlement. Hij ligt al maanden in de clinch met de socialistische regeringspartij van president Maduro. Guaidó heeft zich na de verkiezingen in zijn land uitgeroepen tot interim-president en wordt gesteund door de VS.

De machtsstrijd tussen Maduro en Guaidó heeft de crisis in Venezuela aangewakkerd. Er zijn problemen met de voorziening van basisbehoeften als voedsel en elektriciteit. De voorbije maand is het land getroffen door verschillende stroomonderbrekingen. Het regime van Maduro heeft al verschillende keren uitgehaald naar de VS, omdat het land verantwoordelijk zou zijn voor de stroomonderbrekingen.

De VS was het eerste land dat Guaidó heeft erkend als interim-president. Volgens de VS is Guaidó de winnaar van de verkiezingen van vorig jaar. President Trump heeft de sancties en andere diplomatieke maatregelen opgevoerd in de hoop om Maduro te dwingen de macht op te geven.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen