Wat is een goed kinderboek? Illustrator en auteur Klaas Verplancke: “Een boek dat je tien keer herleest”

Illustrator en auteur Klaas Verplancke kiest de mooiste kinderboeken voor allerlei internationale wedstrijden. Daar zijn ook "stille boeken" zonder woorden bij, die onder meer aan vluchtelingenkinderen worden bezorgd. "Een mooi kinderboek is er een dat kinderen altijd opnieuw willen lezen of voorgelezen worden."

In Bologna begint op 1 april de jaarlijkse Fiera Internazionale del Libro per Ragazzi, de internationale beurs voor kinderboeken. Schrijvers, tekenaars, uitgevers van over de hele wereld besnuffelen elkaar en er worden ook prijzen uitgedeeld. De Brugse illustrator en jeugdauteur Klaas Verplancke zit in meerdere jury’s en heeft een bevoorrechte kijk op wat er zoal in de wereld verschijnt voor kinderen en jongeren. Hij komt al meer dan 20 jaar in Bologna.

Laat je persoonlijke stem horen

“Vroeger kon je aan een kinderboek zien of het uit pakweg Oost-Europa of Azië kwam. Nu gebruikt iedereen dezelfde Photoshop en is er toch wel een vervlakking,” merkt Klaas Verplancke op. De globalisering zorgt ervoor dat er nog weinig verschil is. Uiteraard heeft elke tekenaar of auteur een eigen stijl. Wie écht een verschil maakt springt er dan beter uit. Een tip van de meester voor aanstormend tekentalent: “Laat je persoonlijke stem horen”.

De kinderboekenwereld wordt traditioneel gedomineerd door Europese uitgaven, maar daar komt stilaan verandering in. Verplancke zit in jury’s samen met mensen uit de hele wereld, bijvoorbeeld voor de Zuid-Koreaanse NAMI-prijs, waar het accent echt op diversiteit ligt.

Boeken zonder woorden voor vluchtelingenkinderen

Een bijzonder project zijn “Silent books”, kinderboeken met enkel prenten, geen woorden. Bij uitstek geschikt voor kinderen van overal, zonder taalgrenzen. “Universeel leesbaar”, zegt Klaas Verplancke. Al enkele jaren worden van die “stille boeken” tot bij vluchtelingenkinderen gebracht, bijvoorbeeld op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Vlaamse golf?

Hoe zit het met de Vlaamse kinderboeken op de beurs van Bologna? “Na de gouden jaren tussen 2000 en 2010 is het nu wat afgevlakt,” stelt Klaas Verplancke vast. “De hype is wat weg, maar de aandacht voor kinder- en jeugdboeken uit Vlaanderen blijft.” Veel Vlaamse uitgevers en ook individuele schrijvers en tekenaars trekken naar Bologna en er is nog altijd een gemeenschappelijke Vlaamse stand.

Papier is niet dood: de kinderboekenwereld is internationaal big business, ondanks digitale alternatieven. “Boeken worden ook almaar mooier en beter afgewerkt,” vindt Klaas Verplancke. 

Kinderen geven vertrouwen aan een goed boek

En dan de moeilijkste vraag: wat is een goed kinderboek? Verplancke: “Kinderen zien een mooi boek als hun eigendom; ze geven er hun volle vertrouwen aan. Vandaar dat ze wel tien keer hetzelfde verhaal willen lezen of voorgelezen worden. Verrassend of vernieuwend zijn heeft minder belang.”

Beluister hieronder het gesprek met  Klaas Verplancke in "De ochtend" op Radio 1 en lees verder onder het fragment en de afbeelding:

Klaas Verplancke (°1964) is behalve een veelgevraagd internationaal jurylid zelf ook illustrator voor tijdschriften en kinderboekenmaker. “Appelmoes”, een vader-en-zoonverhaal, is net voor de 15e keer vertaald, in het Italiaans. “De appel van Magritte”, een boek dat Verplancke in opdracht van het MoMA - Museum voor Modern Art in New York maakte, is ook aan zijn 15e vertaling toe.

31 maart is de laatste dag van de Jeugdboekenmaand, de laatste dag ook om een boekencheque van 5€ te downloaden. Op 2 april, geboortedag van Hans Christian Andersen, wordt de Internationale Kinderboekendag gevierd. Bij voorkeur met een leuk lees- of voorleesmoment, thuis, in de klas of in de bib.

Meest gelezen