Videospeler inladen...

281 ontslagen bij Bekaert, wat is er aan de hand bij de staaldraad­fabrikant? Vakbond wijst naar winsthonger CEO

De aankondiging dat staaldraadfabrikant Bekaert 281 jobs schrapt, roept vragen op. Wat is de reden van deze herstructurering en hoeveel mensen zijn nu nog bij Bekaert aan de slag? "Er zijn ongetwijfeld andere opties voor deze herstructurering, maar de nieuwe CEO heeft hoge verwachtingen gecreëerd door aan te kondigen dat de winstgevendheid verdubbeld moet worden. Dat is niet gelukt en daar zijn we het slachtoffer van geworden", zegt Piet Decavele van vakbond ACV in "De wereld vandaag".

Videospeler inladen...

In Deerlijk verdwijnen 106 banen, in Ingelmunster 61 en in het hoofdkantoor in Zwevegem 44. De fabriek in Moen, vlakbij Zwevegem, wordt gesloten, waardoor er 70 banen verdwijnen. In Moen wordt staalkoord gemaakt, ter versteviging van beton. Maar de productie verhuist naar Petrovice in Tsjechië. Volgens de directie is de markt van staalkoord voor versteviging van beton veel moeilijker geworden. Daardoor kan de vestiging in Moen niet langer competitief blijven. Ook omdat de concurrenten alsmaar meer hun productie verhuizen naar Centraal-Europa.

"Het nieuws is vrij hard binnengekomen. Er waren geruchten de voorbije maanden, maar we hopen altijd dat het dan bij geruchten blijft. Op de bijzondere ondernemingsraad vanmorgen is aangekondigd dat Bekaert de intentie heeft om 281 jobs te schrappen in Zwevegem en Ingelmunster. De jobs verhuizen naar Tsjechië en Slovakije", zegt ACV-vakbondsman Piet Decavele in "De wereld vandaag".

Videospeler inladen...

Bekaert heeft het vooral moeilijk om de hogere prijzen van grondstoffen door te rekenen aan de klanten. De belangrijkste grondstof is walsdraad, waaruit Bekaert superfijne vezels staaldraad kan trekken. Die staaldraad wordt gebruikt voor allerlei toepassingen: staalkoord om banden te verstevigen, staalvezels om beton te verstevigen, maar ook zaagdraad om zonnepanelen op maat te snijden. En zelfs draadkorfjes om champagne-flessen te sluiten.

De duurdere grondstoffen vertalen zich in minder winst. Bovendien zit de internationale context ook niet mee. Denk aan de onzekerheid over de handelsspanningen tussen Amerika en China en de brexit, waardoor klanten investeringen uitstellen.

Volgens Piet Decavele van het ACV waren er wel degelijk andere opties dan de sluiting van de vestiging in Moen. "De nieuwe CEO Matthew Taylor heeft hoge verwachtingen gecreëerd. Hij wil de winstgevendheid van Bekaert opdrijven van vijf procent naar tien procent. Een doorsnee werknemer kan daar alleen maar van dromen. Ik denk iedereen daarvoor zou tekenen. Voor Bekaert is dat onvoldoende", aldus Decavele.

"Men heeft daarover beloftes gedaan aan de aandeelhouders. Men heeft die belofte niet kunnen waarmaken. Het gevolg daarvan is dat men nu acties wil ondernemen om te proberen een hogere winst te realiseren. Het is niet zeker of dat gaat lukken natuurlijk."

Videospeler inladen...

Het aantal banen bij Bekaert in ons land daalt al jaren. Tot nu werken hier 1.900 mensen, wereldwijd 29.000. Opvallend is dat niet alleen de productie verhuist naar Oost-Europa. Ook jobs als die van operatoren die nieuwe producten uittesten in de vestiging van Deerlijk (waar onderzoek en ontwikkeling gebeurt) verhuizen naar goedkopere landen zoals Tsjechië, Slowakije en India.

Vakbondsman Decavele voorspelt nog herstructureringen en de verhuizing van afdelingen naar lageloonlanden. "We hebben vorig jaar al de sluiting gehad van een bedrijf in Italië, de verkoop van een bedrijf in Frankrijk en de afbouw van een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk. We denken dat de komende maanden en jaren nog zaken zullen gebeuren, vooral in de West-Europese vestigingen."

"Ik denk dat we nu moeten focussen op het behoud van een aantal zaken in België. Als de afbouw die nu gepland is in België volledig uitgevoerd wordt, dan wordt de situatie voor de resterende afdelingen in België nog kwetsbaarder. We hebben al heel wat productie verloren zoals in veel industrietakken, maar eenmaal ook de onderzoek en ontwikkeling begint te verhuizen, dan ben je echt uw meubels aan het uitverkopen. Dan wordt het een moeilijke zaak", besluit Decavele.

Beluister het gesprek met Piet Decavele uit "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen