Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Safwan Akbar

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Safwan Akbar, 24 jaar, uit Edison, New Jersey. 

Hij is 24 jaar, en komt uit Edison, New Jersey. Maak kennis met Safwan Akbar. Safwan kwam op zijn derde met zijn ouders naar Amerika. De familie woonde in een klein dorpje in de buurt van Lahore, de op één na grootste stad van Pakistan.  Safwan werd geboren als Ahmadiyya moslim. De Ahmadiyya zijn een vervolgde minderheid in Pakistan. Daarom vluchtten Safwans ouders naar de VS in 1998.

Safwan werkt als juridisch assistent bij een gereputeerde advocatenfirma in Manhattan. Hij studeerde eerst geschiedenis aan New York University, maar wil later ook nog naar Law School om advocaat te worden.

Hij voelt zich lekker in zijn vel als moslim in Amerika. Hij vindt Amerika een vrij en tolerant land. Zijn ouders zijn teleurgesteld omdat hij geen dokter wilde worden. Het botst wel eens vaker: hij is veel méér Amerikaan dan zijn ouders. Gekneld voelt hij zich soms tussen twee culturen. Zijn ouders hopen en verwachten dat hij later met een moslimmeisje gaat trouwen.

Safwan houdt van Amerika maar vindt het groeiende tribalisme, het gebrek aan echte dialoog en discussie, zorgwekkend.

Oog in oog met Safwan Akbar.

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen