"Als er iets mensen kan samenbrengen, dan zijn het filmpjes en verhalen met katten"

Begin deze week gingen de beelden van een kat viraal die duidelijk niet zonder handschoenen aan te pakken was. Deze kat, die voor een supermarkt in de Turkse stad Istanboel haar vaste plekje gevonden had, leek er immers zonder aanleiding voorbijgangers willekeurig aan te vallen. Al viel het Turkse media wel op dat het alleen om mannen en honden ging die de klauwen mochten gewaarworden. Waarom de kat dit gedrag vertoonde, was minder duidelijk. Maar tijdelijke internetroem heeft ze er wel door gekregen, net zoals een aantal andere katten die dankzij sociale media plots alle aandacht op zich gericht kregen.

Volgens een van de buren van de supermarkt, Ali Aydin, was de kat tot recent erg vriendelijk, zo vertelde hij aan een plaatselijk Turks nieuwsagentschap: "Ze voelt zich hier helemaal thuis, want we zien haar hier al een tijdje rustig rondwandelen. Het is dus geen verwilderde straatkat. Het zou kunnen dat haar moederinstinct zo fel geworden is, nadat ze bevallen is. Maar het kan ook zijn dat ze een of ander trauma opgelopen heeft, nadat een paar voorbijgangers naar haar geschopt hebben."

Volgens nieuwswebsite Daily Sabah werd de kat intussen bij een dierenarts onderzocht, die het dier gezond verklaarde. Wat niet wegnam dat de beelden vrij opmerkelijk bleven:

Katten zijn sowieso, naast honden, de populairste lievelingsdieren om in huis te halen. Dat de verhalen waarin ze centraal staan vaak makkelijk hun weg vinden op het internet en op sociale media hoeft dan ook geen betoog. "Als er iets mensen kan samenbrengen, dan zijn het hilarische filmpjes en verhalen met katten", concludeerde een nieuwswebsite ooit. Volgende katten kenden daarom dan ook hun eigen "five minutes of fame":

1. Ontsnappen uit de badkamer

"Kater Cubby van mijn kotgenote is erg intelligent. Hij geeft kusjes als je hem erom vraagt, hij gaat op bevel liggen en hij verstaat zelfs verschillende woorden. Maar we vroegen ons af hoe hij uit de badkamer kon geraken, als hij aan de andere kant van de deur hoorde dat het tijd was voor zijn kattenbrokken. We hebben dat dan met een verborgen camera gefilmd. We konden niet geloven wat we te zien kregen", aldus studente Aliyah in februari op jongerenwebsite Teen Vogue. Het filmpje werd intussen meer dan 4 miljoen keer bekeken.

2. Ook katten willen op museumbezoek

De reden zou een tentoonstelling met foto’s van katten, die in 2016 in het Hiroshima Onomichi City Museum of Art heeft plaatsgevonden, zijn. Sindsdien willen 2 katten, Gosaku en Ken-Chan, niets liever dan dit Japanse museum te bezoeken. Dat leidt dan weer tot lichte irritatie bij de bewakers die het tweetal soms slechts ternauwernood kunnen tegenhouden. Bezoekers daarentegen vinden het hilarisch en in de tweede helft van vorig jaar gingen de pogingen van beide katten dan ook viraal.

3. Zeemeeuw versus katten: 1-0

"SAVAGE seagull. RUBBISH cats." Onder die titel publiceerde Martin Farrington uit Blackpool, Groot-Brittannië, in juni vorig jaar een filmpje op YouTube waarop te zien was hoe zijn 2 katten een zeemeeuw toelieten zijn huis binnen te wandelen en daarna het eten uit de voederbak van de 2 huisdieren te stelen. “Ik denk dat, toen ze de grootte van de zeemeeuw opgemerkt hadden, dat ze zoiets hadden van: "Nee, beter niet"", trok Farrington alvast als besluit voor het gedrag van zijn katten.

4. Katten doen ook graag dutjes

In september vorig jaar ging het verhaal van de 75-jarige Terry Lauerman viraal, die dagelijks hielp met het borstelen van de katten in het Safe Haven Pet Sanctuary in Green Bay, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Maar al die arbeid leidde ertoe dat Lauerman regelmatig een dutje deed op een van de sofa’s van het asiel. De katten zagen het graag gebeuren en vleiden zich al even gretig naast hem neer, om ook een dutje te doen. De foto’s werden op Facebook alvast meer dan 25.000 keer gedeeld.

5. "Knock, knock, who’s there?"

"Is dit de vriendelijkste kat op aarde?" Dat vroegen zich in mei vorig jaar diverse Britse nieuwsmedia af, toen een filmpje viraal ging waarop te zien was hoe een kat beleefd op een voordeur klopte, om wellicht te mogen binnengelaten worden. Dan Richardson zag het gebeuren toen hij toevallig passeerde en filmde het toch wel ongebruikelijke gebeuren. "Het filmpje zou nog beter geweest zijn, mocht iemand de deur geopend hebben. Maar dat heb ik niet gezien", aldus Richardson nog.

Meest gelezen