Antwerpen herdenkt slachtoffers WO II met monument

Het is 75 jaar geleden dat Antwerpen werd bevrijd, daarom organiseert de stad een jaar lang heel wat activiteiten. Zo komt er op de Scheldekaaien een monument om de Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Het Antwerpse schepencollege keurde vandaag het Masterplan herdenking Tweede Wereldoorlog goed. Volgens het stadsbestuur is dit jaar hét moment voor een herdenking, omdat de levende getuigen van de Tweede Wereldoorlog stilaan wegvallen.

Monument

"Het is belangrijk om de herinneringen aan de slachtoffers levend te houden en door te geven aan de jeugd", vertelt burgemeester Bart De Wever. "Het is de bedoeling om een echt monument te maken met 20.000 namen van de Antwerpse slachtoffers". Over vijf jaar zou het herdenkingsmonument er zijn.

Museum & wandelingen

In 2023 wordt een volledige vloer in het Museum aan de Stroom besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast komen er wandelingen die draaien rond de Tweede Wereldoorlog. Ook op de Antwerpse scholen zal er dit jaar extra aandacht gaan naar de herdenking van de slachtoffers. 

Meest gelezen