Dochter Apple aan mama Gwyneth: "Post geen foto van mij online zonder mijn toestemming"

In het openbaar op de vingers getikt worden door je puberzoon of -dochter, het overkomt elke ouder wel eens, ook ouders met een bekend gezicht. Apple, de 14-jarige dochter van actrice Gwyneth Paltrow, had commentaar op een foto die haar moeder van hen op Instagram had gezet. "Mama, we hebben het er al over gehad, je post geen foto's van mij zonder mijn toestemming." En de virtuele discussie tussen voor- en tegenstanders was vertrokken.

Begin deze week postte actrice Gwyneth Paltrow een foto op Instagram van haarzelf met haar dochter Apple Martin (14), ergens op een skitrip. Mooi en fotogeniek, duizenden likes en hartjes en opmerkingen van volgers. Maar één iemand leek niet zo blij te zijn, en dat was dochter Apple zelf.

Dat bleek althans uit een reactie op de foto van Apple: "Mama, we hebben het hier al eens over gehad. Je mag niks posten zonder mijn toestemming." Mama Gwyneth antwoordde: "Maar je ziet niet eens je gezicht!" Wat niet eens echt naast de kwestie is, want Apple draagt een grote skibril. De desbetreffende commentaar is intussen verwijderd, op sociale media circuleren wel printscreens (schermafbeeldingen, nvr).

En ook al is de opmerking verwijderd, op het Instagram-account van Gwyneth Paltrow discussiëren voor- en tegenstanders volop. Heeft Apple gelijk en mag ze vragen dat haar moeder geen afbeeldingen van haar deelt met haar miljoenen volgers? Of was de tiener gewoon brutaal door haar moeder in het openbaar zo aan te spreken?

Het is een discussie die we de komende jaren nog wel meer zullen horen, zegt de Australische tech-onderzoeker Joanne Orlando aan de Britse krant The Guardian. Ze noemt de reactie van Apple niet ongewoon en ook niet onnodig. Stilaan bereikt de eerste generatie kinderen wier sociale leven uitgebreid op sociale media verschijnt, de leeftijd waarop ze zelf hun mening daarover krijgen.

"Voor veel van die kinderen is de eerste echo de eerste keer dat ze op sociale media verschijnen, en vanaf de geboorte gaat het dan maar door. Ze hebben zelf geen controle over wat hun ouders posten of welke commentaar zij daarbij geven. Maar ons digitale leven wordt almaar belangrijker en het is logisch dat kinderen daar de controle over willen krijgen, vanaf het moment dat ze dat kunnen."

Onschuldig geplaag?

Gwyneth Paltrow en vader Chris Martin houden dochter Apple en zoon Moses (12) doorgaans uit de schijnwerpers en van hun sociale media, het is dan ook opmerkelijk als er wel eens een foto verschijnt.

Hoe het ook zij, de Instagramfoto blijft wel gewoon online, dus misschien was het allemaal maar onschuldig geplaag tussen moeder en dochter? Gwyneth Paltrow en Apple Martin zelf hebben intussen niet meer gereageerd.

Meest gelezen