Videospeler inladen...

Bedrijfsleiders "Sign for my future": "Onbegrijpelijk dat politiek verankering klimaat in grondwet tegenwerkt"

De bedrijfsleiders die achter de klimaatactie "Sign for my future" staan, zijn verbolgen omdat het parlement de weg naar een klimaatwet heeft afgesneden. De voorbije nacht stemde het parlement de grondwetswijzing weg, die nodig is voor zo een klimaatwet. De ondernemers vonden het een uitgelezen kans om duidelijkheid te creëren, zodat er geïnvesteerd kan worden. 

Het wetsvoorstel van Groen en Ecolo om artikel 7bis te herzien werd vannacht niet goedgekeurd in de kamer. Dat betekent dat er geen bijzondere klimaatwet komt. Met zo een wet zou de regering verplicht zijn om maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde. 

Bedrijfsleider Christophe Degrez van de klimaatactie Sign for my future reageert ontgoocheld op de gemiste kans. "Het is totaal onbegrijpelijk. Het is een slag in het gezicht van de burgers en de bedrijven. De afgelopen maanden zijn honderdduizenden mensen op straat gekomen. Nu was het moment om leiderschap te tonen. De studenten, burgers en bedrijven hebben dat reeds gedaan. Nu was het aan de politiek om de verankering van een belangrijke materie zoals die van het klimaat in de grondwet", aldus Degrez.

Sign for my future is een initiatief van grote ondernemers, ngo's, rectoren en jongeren, iedereen heeft behoefte aan duidelijkheid, zo klinkt het, en een investeringsplan.

"Als je kijkt naar de vorige legislaturen in de afgelopen decennia. Dan heb ik vastgesteld dat het beleid regering op regering veranderd is. Dit was een opportuniteit om eens en voor altijd ervoor te zorgen dat we een consistente visie en strategie voor het milieu en het klimaat hebben", besluit Degrez.

Bekijk hieronder het hele gesprek met Christophe Degrez. Of volg vanmiddag om 12.30 uur het programma "De markt" op Eén:

Videospeler inladen...

Meest gelezen