Video player inladen ...

"Beschimmeld eten en slechte hygiëne": wantoestanden op schip in Antwerpse haven

In de haven van Antwerpen zijn zware wantoestanden vastgesteld op het schip "Basel Express" dat vaart onder Panamese vlag. Het schip stond geseind en is bij aankomst uit Italië in Antwerpen gecontroleerd. "We moeten nu eerst de bemanning helpen," vertelt bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) aan Radio 2 Antwerpen.

"Dit schip had nooit uit Italië mogen vertrekken," vertelt Philippe De Backer, minister van de Noordzee aan Radio 2 Antwerpen. "Al onze inspectiediensten zijn aan boord geweest. De hygiëne laat te wensen over, de bemanning is niet betaald en het schip is ook milieutechnisch niet in orde." Aan boord bevinden zich een twintigtal mensen. Voornamelijk matrozen uit Egypte, Syrië en India. De kapitein van het schip is spoorloos verdwenen, meldt Gazet van Antwerpen.

Eten beschimmeld

"Ik ben zelf op het schip geweest en de toestand is verschrikkelijk," zegt Marc Van Noten van de vakfederatie voor zeelieden (ITF). "Het eten is bedorven en beschimmeld. De bemanning heeft geen verse groenten of fruit. Er is enkel diepvriesvoedsel aan boord maar ook de diepvriezers zijn stuk. Vandaag krijgen de matrozen eten van een ander schip dat in de Antwerpse haven aan de ketting ligt. De bemanning van dat schip is mogen vertrekken, haar voedselvoorraden worden nu naar de "Basel Express" gebracht," zegt Van Noten aan onze redactie.

Boete en overleg

"Eerst en vooral moeten we nu de bemanningsleden helpen," zegt minister De Backer. "Onze diensten zijn volop in overleg. Ook de dienst Vreemdelingenzaken is hierbij betrokken. Als de matrozen van boord gaan komen ze namelijk op Belgisch grondgebied. We hebben begrepen dat ze allemaal zo snel mogelijk naar huis willen."

De Roemeense eigenaar van het schip riskeert volgens De Backer een fikse boete. "Dit zal zeker een staartje krijgen," zegt de minister op Radio 2. "Er bestaat internationale en Europese wetgeving om zulke wantoestanden aan te pakken met hoge boetes. Het innen van die bedragen is soms moeilijk maar ook daar bestaan internationale afspraken over."

Video player inladen ...