Videospeler inladen...

Biotechbedrijf Galapagos dicht bij lancering nieuw medicijn tegen reuma

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos staat dicht bij de lancering van een nieuw belangrijk medicijn tegen reuma. Het bedrijf heeft cruciale testresultaten van het geneesmiddel bekendgemaakt.

Galapagos onderzoekt al jaren hoe effectief zijn ontstekingsremmer filgotinib is bij reumapatiënten. Eerst werden proeven gedaan met kleinere groepen patiënten, maar nu zijn ook de grootschalige patiëntenproeven achter de rug. Daarbij werd vooral gekeken naar de bijwerkingen van het geneesmiddel. Uit de testresultaten blijkt dat het nieuwe reumamedicijn veilig is en dat het in de meeste gevallen ook minder bijwerkingen heeft dan het belangrijkste concurrerende middel. 

Het bedrijf kan nu een goedkeuring voor verkoop aanvragen bij de geneesmiddelenautoriteiten. In principe kan het medicijn volgend jaar op de markt komen.

Aandeel fors hoger

Het is het eerste geneesmiddel dat Galapagos zou verkopen. De testresultaten zijn dus ook belangrijk nieuws voor de aandeelhouders van het bedrijf. De afgelopen dagen was er veel onzekerheid over wat er uit de bus zou komen en schommelde het aandeel van Galapagos hevig op de beurs. Maar de goede resultaten stuwen het aandeel nu bijna 14 procent hoger.

Volgens analisten kan de verkoop van het medicijn een groot succes worden. Op zijn piek zou het een jaaromzet van zo'n 2,5 miljard euro kunnen opleveren. 

Herbekijk: hoe schat analist Michaël Van Droogenbroeck de ontdekking door Galapagos in?

Videospeler inladen...

Meest gelezen