Brand op industrieterrein Kortrijk: geen gewonden, maar wel rookhinder

In Kortrijk is brand ontstaan in het veevoederbedrijf Dumoulin aan de Spinnerijstraat. Er zijn geen gewonden. Het gaat niet om een uitslaande brand, maar via de schouw is er wel veel rookontwikkeling. Die rook is ongevaarlijk voor de gezondheid, maar kan wel hinder veroorzaken. Daarom kregen omwonenden onder meer via BE-Alert een sms-bericht met de vraag om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. 

In Kortrijk is even voor zes uur een zware brand uitgebroken bij veevoederfabrikant Dumoulin. De fabriek bevindt zich net op de grens van Kortrijk en Harelbeke, in de Spinnerijstraat vlak bij de R8 en het kanaal Bossuit-Kortrijk. De brand is wellicht ontstaan door een technisch defect aan een droger gevolgd door een stofexplosie. Net het vele stof dat in het pand aanwezig is, maakte het blussen extra moeilijk. 

De brandweer lokaliseert nu brandhaarden in de zes bovenliggende verdiepingen. Daar liggen technische ruimtes, die soms moeilijk toegankelijk zijn.  Er is veel rookontwikkeling: een dikke zwarte rookwolk ontsnapt via de schouw. Dat was meteen van erg ver te zien. De brandweer zal nog lang moeten nablussen. 

Politie-officier Olivier Vandevoorde: "Hulpverleningszone Fluvia kwam ter plaatse om de brand te blussen. Er zijn geen gewonden gevallen. Iedereen kon tijdig het bedrijf verlaten. De rook is ongevaarlijk, want hij is afkomstig van natuurlijke producten. Maar vanwege de rookhinder vraagt de brandweer om ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uit te schakelen. "

Dumoulin maakt supplementen voor veevoeders zoals lijnzaadolie, met natuurlijke producten als grondstoffen. Ook in november vorig jaar was er brand bij Dumoulin. Ook toen raakte niemand gewond en bleef de schade beperkt.

Meest gelezen