Brouwerij Huyghe uit Melle brouwt als eerste in België opnieuw op grote schaal met lokale gerst

Voor het eerst in België zal er opnieuw lokaal gekweekte gerst gebruikt worden om bier te brouwen op grote schaal. De primeur is voor brouwerij Huyghe uit Melle, vooral bekend van het speciaalbier Delirium Tremens. Het gaat om een proefproject dat ondersteund wordt door het instituut van landbouw (ILVO). Dat heeft nu voor acht hectare zomergerst uitgezaaid. Het is de bedoeling dat op termijn ook lokale boeren ermee aan de slag gaan om zo de prijs te drukken.

"De gerst die gebruikt wordt in het brouwproces moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om lekker bier op te leveren", vertelt Alain De Laet van Brouwerij Huyghe. "Zo moet ze een bepaald eiwitgehalte hebben. Dat is nu enkel zo met zomergerst die we importeren uit Denemarken." Vroeger, voor de Tweede Wereldoorlog, teelden ook lokale boeren zomergerst maar ze zijn daar vanaf gestapt omdat andere gewassen winstgevender waren. 

Proefproject

ILVO heeft nu een proefgrond van acht hectare ingezaaid met gerst die geschikt is om te brouwen. Het gaat om een test die er uiteindelijk voor moet zorgen dat de teelt helemaal op punt kan gezet worden zodat lokale boeren er op termijn opnieuw voor kiezen. Huyghe stapt mee in het project omdat de brouwerij de ambitie heeft om de meest duurzame brouwerij van het land te worden. De brouwer deed al inspanningen om minder water te gebruiken en zet ook in op groene energie.

Minder CO2

"Ook lokale grondstoffen zorgen voor meer duurzaamheid. Er moet geen gerst meer geïmporteerd worden, de transporten worden korter en dus wordt er ook minder CO2 uitgestoten." Om van de gerst mout te maken (de eigenlijke grondstof van het bier), wordt ook voor het eerst met een lokale mouter samengewerkt. 

kasto80

Meest gelezen