Camera's tegen sluikstorten werken in Meetjesland: tegen de zomer camera's in hele regio

Het proefproject van afvalophaler IVM in het Meetjesland, waarbij camera's werden ingezet om sluikstorten tegen te gaan, is geslaagd. Door dat succes zal de hele regio van IVM tegen de zomer uitgerust zijn met camera's.

Voor de zomer van dit jaar kondigde afvalophaler IVM aan dat hij zelf camera's zou plaatsen bij glasbollen en andere plaatsen waar mensen vaak sluikstorten. In het algemeen doen gemeenten die controles, en kunnen ze via de GAS-ambtenaar een boete uitschrijven. IVM neemt bij dat proefproject de controle over van de 15 gemeenten die bij hen aangesloten zijn.

Administratiemolen

In de zes gemeenten waar IVM haar proefproject liet doorgaan, zijn er meer dan 100 vaststellingen van sluikstorten gedaan. Dat komt neer op zo'n vijf per week. "Dat is nog een goed cijfer, maar we hebben natuurlijk liever dat er geen sluikstorters zijn", zegt Jean-Marie Staelens van IVM. Want per vaststelling moet de intercommunale een hele administratieve procedure volgen, zegt Staelens. "We moeten een bestuurlijk verslag opmaken en opsturen naar de politie. Die stelt dan een proces-verbaal op en stuurt dat naar de gemeentelijke GAS-ambtenaar. Een GAS-ambtenaar van de provincie moet dan nog beslissen dat die vaststelling ontvankelijk is."

Sensibiliseringsactie

Ondanks de administratieve rompslomp blijft het proefproject een succes. "Het belangrijkste is dat die camera's een sensibiliserend effect hebben. Mensen weten stilaan dat de pakkans groter is bij glasbollen en andere plaatsen waar sluikstorters gesignaleerd worden", aldus Staelens. Vanaf de zomer zullen alle gemeenten die aangesloten zijn bij IVM camera's krijgen. In totaal zou het over zo'n 20 exemplaren gaan.

kasto80

Meest gelezen