Videospeler inladen...

Wat is er gebeurd met het verdwenen Libische geld? Vanackere en Reynders geven niet echt duidelijkheid

Oud-minister van Financiën en Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) zegt dat hij niet op de hoogte was van de beslissing van de Thesaurie om de intresten op Libisch kapitaal vrij te geven, in strijd met de verordeningen van de Verenigde Naties. Didier Reynders, zijn opvolger op Financiën, zegt dat hem niets te verwijten valt. Beiden hebben toelichting gegeven in de Kamercommissie Financiën en Begroting, die zich buigt over de kwestie. Ook de ministers Johan Van Overtveldt, Koen Geens (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD ) kwamen aan bod, maar zij brachten niet veel nieuws aan.

De Kamercommissie ondervraagt de hele dag de ministers van Financiën van de voorbije 20 jaar over de zaak van het verdwenen Libisch geld. De gewezen Libische dictator Moe'ammar al-Khaddafi had onder meer  in ons land geld op bankrekeningen staan. Na zijn val vroegen de Verenigde Naties om dat geld te blokkeren. Maar in ons land blijkt toch 2 miljard euro aan intresten te zijn vrijgegeven. Dat zou zijn gebeurd tussen 2012 en 2017, een overtreding van de VN-sancties tegen Libië.

k wil altijd de politieke verantwoordelijkheid nemen als blijkt dat er een fout is gebeurd bij de administratie van de Thesaurie

Oud-minister Steven Vanackere (CD&V)

Steven Vanackere zegt dat hij niet op de hoogte was. "Mij is nooit gevraagd om een politieke beslissing te nemen over het vrijgeven van tegoeden", aldus Vanackere. Volgens hem waren de ambtenaren van de Thesaurie ervan overtuigd dat ze VN-verordeningen correct uitvoerden. "Ik wil altijd de politieke verantwoordelijkheid nemen als blijkt dat er een fout is gebeurd bij de administratie van de Thesaurie", zegt de oud-minister nog.

Vanackere verwijst ook naar de tijdsgeest. "De internationale gemeenschap wilde dat Libië zo snel mogelijk kon starten met de heropbouw", zegt hij. Volgens hem was het de bedoeling om zo snel mogelijk middelen vrij te geven. "Men kon de toekomst toen niet voorspellen."    

Wouter De Vriendt (Groen) vindt dat Vanackere zijn betrokkenheid in de hele zaak minimaliseert, aangezien hij minister was op het moment dat de Thesaurie een brief heeft gestuurd aan Euroclear,  de "superbank" die internationale transacties verricht voor andere banken.

Vanackere bevestigt dat hij niet weet waar het vrijgegeven geld uiteindelijk is beland. 

Er hangt veel mist

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A)

"Wij zijn altijd transparant geweest tegenover de VN", zegt oud-minister Johan Van Overtveldt (N-VA), die aangeeft dat ook andere landen boter op het hoofd hebben, maar zij zijn volgens hem niet zo transparant geweest.

"Er hangt veel mist", vindt Dirk Van der Maelen (SP.A), die de vele tegenstrijdige informatie over de eventuele rol van andere landen hekelt. 

Ik kan u ook bevestigen dat er geen intresten zijn vrijgegeven toen ik minister van Financiën was

Minister Didier Reynders (MR)

Ook minister Didier Reynders wast zijn handen in onschuld. "Ik was niet bevoegd toen de Thesaurie in naam van de minister een antwoord heeft gestuurd aan Euroclear en er zijn dus geen contacten met de VN geweest", zegt Reynders. "Ik kan u ook bevestigen dat er geen intresten zijn vrijgegeven toen ik minister van Financiën was."

"Deze minister presteert het om hier zijn inleiding te geven en ons dan een paar documentjes mee te geven, waarvan zelfs een paar in het Arabisch", hekelt Dirk Van de Maelen (SP.A) de manier waarop Reynders informatie vrijgeeft. Hij ziet ook tegenstrijdigheden tussen wat Reynders en Vanackere zeggen: "Eén van de twee ministers liegt of geeft niet de juiste informatie."

Van der Maelen lijkt Reynders in de hoek te drijven met enkele lastige vragen, maar die houdt vol dat die enkele documenten niet juist interpreteert en dat hem niets te verwijten valt. De commissieleden blijven op hun honger zitten. "Dit lijkt op een dovemansgesprek", verzucht Georges Dallemagne (CDH). Volgens Wouter De Vriendt (Groen) proberen zowel Reynders als vanacker vooral hun eigen rol te minimaliseren. "Toch weten we nu dat er onder minister Reynders een communicatie naar Euroclear werd voorbereid", aldus De Vriendt.

Koen Geens (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) deden ook hun verhaal voor de Kamercommissie, maar hun passage was veel korter en bracht evenmin opheldering. Waar zijn de 2 miljard vrijgegeven intresten terechtgekomen en waarvoor is het geld is gebruikt? Wie heeft wat beslist en is er sprake van een verkeerde interpretatie van een beslissing? De vraagtekens blijven bestaan.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen