Rammstein als gevangenen in concentratiekamp: felle kritiek op nieuwe clip van Duitse metalband

De Duitse metalband Rammstein heeft zich de woede van heel wat mensen op de hals gehaald vanwege zijn nieuwste videoclip. In "Deutschland" worden de bandleden getoond als gevangenen in een concentratiekamp, met een strop om de nek. "Een smakeloze uitbuiting van artistieke vrijheid, hier is een grens overschreden."

Eerder van de week verspreidde Rammstein een korte clip van 35 seconden voor "Deutschland", het eerste nummer uit hun nieuwe plaat, die half mei verschijnt. In die clip zijn de vier bandleden te zien in gevangenisplunje in een concentratiekamp, op een schavot, met een strop om de nek. Gitarist Paul Landers draagt een Jodenster, zanger Till Lindemann bloedt uit een wonde op zijn hoofd.   

De reacties bleven niet uit. Duitse politici en de Joodse gemeenschap in Duitsland zijn geschokt. "Hoe Rammstein hier de moord en het leed van miljoenen voor entertainmentdoeleinden gebruikt, is ondoordacht en afstotend", zegt Charlotte Knobloch, de voormalige voorzitster van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, aan Bild. "Ze hebben een grens overschreden."

Ook Felix Klein, die binnen de Duitse regering de aanpak van antisemitisme coördineert, is niet te spreken over de clip. "Een smakeloze uitbuiting van artistieke vrijheid en provocatie. Dit is een rode lijn. Deze visualisering van de verschrikkingen die de nazi’s op hun geweten hebben, is hoogst onverantwoordelijk en alleen maar bedoeld om de verkoop van hun nieuwe album te dienen."

"XXVIII.III.MMXIX", 28 maart 2019

De korte clip was getiteld "XXVIII.III.MMXIX", 28 maart 2019 in Romeinse cijfers. Gisteravond dan publiceerde Rammstein de volledige clip. Er worden beelden getoond uit concentratiekampen, maar ook andere gewelddadige passages uit de Duitse geschiedenis komen aan bod. Wie de beelden wil bekijken op YouTube, krijgt de waarschuwing dat ze mogelijk ongeschikt zijn voor sommige gebruikers, en je moet je eerst inloggen.

Rammstein is niet vies van provocatie in zijn muziek en videoclips en in zijn concerten. Voorlopig reageert de band niet op de heisa over hun nieuwe clip. Het was al tien jaar geleden dat ze nog met nieuwe muziek kwamen. In juli treden ze op in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Meest gelezen