Videospeler inladen...

Zomertijd! Vannacht kon u een uurtje minder slapen

Afgelopen nacht zijn we overgeschakeld op de zomertijd. Om 2 uur werd de klok vooruitgezet naar 3 uur. We sliepen dus een uurtje minder, en vanaf vandaag zal het 's avonds langer licht zijn.  

Als het van het Europees Parlement afhangt, gebeurt de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd in 2021 voor het laatst. Concreet willen de parlementsleden dat alle lidstaten in maart 2021 een laatste keer overschakelen naar de zomertijd. Lidstaten die de permanente wintertijd verkiezen, zouden in oktober 2021 een laatste keer de klok terugdraaien.

De Europese Commissie had gehoopt dat het nu al de laatste keer zou zijn, maar de lidstaten hebben meer tijd nodig om zich te beraden. Tegen april 2020 moeten ze hun keuze meedelen. De Commissie moet dan nagaan of die keuzes het functioneren van de Europese eenheidsmarkt kunnen schaden. In dat geval moet de Commissie kunnen beslissen om de afschaffing alsnog uit te stellen.

Het debat over zomer- en wintertijd nam vorig jaar een vlucht na een openbare consultatie van de Europese Commissie. 4,6 miljoen Europeanen nam eraan deel, de meesten spraken zich uit voor de afschaffing.

Voor dit jaar blijft de omschakeling dus nog bestaan. Op 27 oktober zetten we de klok weer een uurtje achteruit.

Meest gelezen