Papieren akte bij geboorte of overlijden verleden tijd: burgerlijke stand gaat digitaal

Vanaf zondag zullen alle akten van de burgerlijke stand digitaal worden ingevoerd. De papieren geboorte- of huwelijksakte mag vanaf dan dus definitief de geschiedenisboeken in. Akten opvragen of wijzigen wordt daardoor een stuk makkelijker, zei minister van Administratieve Vereenvoudiging Philippe De Backer (Open VLD) bij "De Inspecteur" op Radio 2.

Eén centrale databank

De papieren geboorte- of huwelijksakte is verleden tijd. In de plaats daarvan komt er een digitale akte. Die wordt opgeslagen in één centrale databank. De verandering gaat officieel in op zondag 31 maart, maar in de praktijk zal het systeem vanaf maandag 1 april van start gaan.

De databank maakt het mogelijk dat de gegevens voor verschillende diensten en op verschillende plekken in Vlaanderen te raadplegen zijn. De digitale databank moet vooral de interne werking van de overheden verbeteren maar het is ook goed nieuws voor ons als burger. Als je gaat trouwen, dan kan je je geboorteakte voortaan opvragen in je thuisgemeente. Je hoeft daarvoor niet meer af te zakken naar de gemeente waar je bent geboren. 

Als er een aangifte wordt gedaan, dan wordt ook het rijksregister automatisch aangepast. "De Inspecteur" bracht vanmorgen nog het verhaal van Lena. Ze krijgt brieven van de stad Leuven op naam van haar moeder en vader, maar die zijn allebei overleden. Volgens minister De Backer moet de digitale burgerlijke stand ook dat soort problemen voorkomen. "De verschillende stadsdiensten maar ook de private partners die samenwerken met de overheden, krijgen toegang tot de gegevens van de databank. Ze kunnen er op die manier voor zorgen dat ze altijd de recentste informatie ter beschikking hebben."

Diensten moet zelf wel een aanvraag doen om toegang te hebben tot de gegevens in de databank. De invoering en wijziging van gegevens kan alleen maar door een ambtenaar die daarvoor bevoegd is. 

Balpen mag de vuilnisbak in

Het zal wennen worden voor de ambtenaren van de burgerlijke stand aangezien de papieren aangifte van een geboorte, huwelijk of overlijden plaats moet ruimen voor de nieuwe elektronische aangifte.

De klassieke handtekening onder het document verdwijnt dus ook. In de plaats daarvan ondertekenen ambtenaren de akte elektronisch, met behulp van hun identiteitskaart. Als burger moet je ook niet langer zelf je handtekening zetten, die van de ambtenaar is voldoende.

De digitalisering van de burgerlijke stand maakt op die manier ook een einde aan de duizenden papieren documenten die op de gemeentehuizen samengepakt zijn.

Van thuis uit aangifte doen, kan nog niet

We zijn nog niet zover dat je een aangifte van een geboorte, huwelijk of overlijden ook van thuis uit op je computer of via je smartphone kan doen. Je moet nog altijd zelf naar het gemeentehuis gaan om de aangifte in orde te maken. Maar het is wel de bedoeling dat je de digitale gegevens gemakkelijk vanop afstand kan opvragen of laten wijzigingen. 

Meest gelezen