PRU

Herlees liveblog: "Ik twijfel of brexit zal doorgaan", zegt politicoloog Hendrik Vos na derde keer "no" voor brexitdeal

Het is opnieuw "no" voor Theresa May: haar brexitakkoord is voor de derde keer weggestemd in het Britse parlement. En zo blijft de onzekerheid over de brexit bestaan. Komt er een no-deal-brexit op 12 april, vindt het Britse parlement een meerderheid voor een alternatief plan of trekt May voor een vierde keer naar het Britse parlement met haar brexitakkoord? Herlees hier het relaas van de dag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nieuwe partij Change UK

De parlementsleden van Labour en de Conservatieven die recent hun partij hebben verlaten, zijn van plan een nieuwe partij op te richten onder de naam Change UK. "Een nieuwe partij zal het tweepartijenstelsel door elkaar schudden en de mensen een alternatief bieden dat beter kan doen voor ons land", zegt woordvoerder Chuka Umunna. De partij is van plan om deel te nemen aan de Europese verkiezingen, mochten die er komen.

Professor Hylke Vandenbussche: "Britten willen al jaren minder inmenging van Europa, brexit komt er"

De professoren Hylke Vandenbussche en Hendrik Vos zijn het in "Terzake" niet over eens of er al dan niet een brexit zal komen. Voor Hylke Vandenbussche van de KULeuven is het overduidelijk.

"Ik denk dat het nog altijd het objectief van de Britten is om te landen bij een vrijhandelsverdrag. De vraag is alleen hoe ga je er naartoe. We zien nu dat Theresa May vecht voor de zachte weg daar naartoe. Ze weet heel goed dat de Britten al jaren koele minnaars van Europa zijn. Om te denken dat de Britten nu de brexit zouden intrekken, ik denk dat dat heel onwaarschijnlijk is", aldus Vandenbussche.

"Wat eventueel nog zou kunnen is dat er toch een brexitdeal komt, maar die zal altijd dienen om te landen waar de Britten willen landen. Dat wil zeggen een andere relatie met Europa, waar de inmenging van Europa lager is, maar wel toegang hebben tot de eengemaakte markt en een vrijhandelsverdrag zou een van de mogelijkheden zijn."

Er zijn volgens Vandenbussche twee manieren om dat te doen. "Ofwel stap je er nu uit en heronderhandel je een vrijhandelsverdrag. Ofwel blijf je in de Douane Unie. Dat is de weg waarvoor May en ook Verhofstadt pleiten. Dat is waarschijnlijk de meest zinvolle economische weg, maar dat zal niet tegen 12 april geregeld zijn", zegt Vandenbussche.

Videospeler inladen...

Hendrik Vos: "Ik betwijfel of de brexit zal doorgaan"

Hendrik Vos van de UGent is er niet van overtuigd dat de brexit zal doorgaan. "Ik twijfel of de brexit zal doorgaan. Je merkt dat de trukendoos stilaan leeg begint te raken. Heel het Verenigd Koninkrijk is zo verdeeld en gespleten en gebarsten tussen generaties, regio’s en tussen partijen en vooral ook binnen de partijen, dat ze het niet gerealiseerd krijgen."

Hendrik Vos voelt zich in die redenering gesteund door het feit dat er na drie jaar onderhandelen nog altijd geen meerderheid gevonden is voor een deal in het Britse parlement.

"Drie jaar na het referendum zien we geen brexit en het is niet dat men er niet mee bezig is. Er wordt ontzettend veel energie in gestoken, maar men slaagt er niet in voor wat voor einddoel dan ook een meerderheid te vinden. Het gevolg is dat men het niet gerealiseerd krijgt en we een blind 'gestompel' zien dat nu al zo lang duurt", aldus Hendrik Vos.

Videospeler inladen...

Marianne Thyssen: "We stevenen af op een harde brexit"

Europees commissaris Marianne Thyssen betreurt de stemming in het Britse Lagerhuis. Het ziet er naar uit dat we afstevenen op een harde brexit, zegt ze. Volgens haar is er nog een weg open: het aanvragen door het Verenigd Koninkrijk van een langer uitstel. Voorwaarde is wel dat de Britten weten wat ze willen. Ze moeten dan ook Europese verkiezingen organiseren en zich gedragen als een "loyale partner die vertrekt". De handdoek in de ring gooien wil Thyssen dan ook weer niet. "Ik denk dat men toch nog eens twee keer gaat nadenken, alles is nog mogelijk, we blijven daarop hopen en je moet dat nog een kans geven."

Videospeler inladen...

Lia van Bekhoven: "Britse regering is nog steeds verlamd, parlement verdeeld en May heeft geen plan B

De derde verwerping van het brexitakkoord in het Britse parlement schept volgens Lia van Bekhoven enige duidelijkheid. "Je hebt nu maar twee opties. De eerste is dat het Verenigd Koninkrijk over twee weken zonder akkoord en zonder vangnet uit de Europese Unie valt. De andere oplossing is dat Theresa May volgende week een lange verlenging van het uitstel van de brexit van minstens een jaar bepleit. Dat ligt heel moeilijk. Een lange verlenging betekent dat de Britten moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen in mei. Dat is volgens veel parlementsleden onacceptabel", aldus Van Bekhoven in Londen.

Het aanblijven van Theresa May veroorzaakt ook controverse. "Het is bijzonder raar dat je als premier zegt dat je opstapt als je wint, terwijl Theresa May aanblijft nadat ze drie keer na elkaar heeft verloren."

Er wordt nu gespeculeerd dat Theresa May overweegt om Britse parlementsverkiezingen uit te schrijven om uit de politieke impasse te komen. "Ik denk dat als er maandagavond geen overtuigende meerderheid is voor een alternatieve brexit in het parlement, het dan niet uitgesloten is dat Theresa May voor de vierde keer zal proberen haar brexitakkoord voor te leggen aan het Britse parlement. Hoe je het ook draait of keert, feitelijk is er weinig veranderd. De Britse regering is verlamd, het parlement nog even verdeeld en premier May heeft met nog twee weken te gaan nog geen plan B."

Videospeler inladen...

Rob Heirbaut: "EU wil laten aanvoelen dat zij brexit willen vermijden"

De Europese Unie heeft vanmiddag gezegd dat het de verwerping van het uittredingsakkoord van Theresa May betreurt. "Ik denk dat de Europese Unie vooral de indruk wil geven dat het niet de Europese Unie is die de Britten naar een brexit duwt. De EU wil laten aanvoelen dat de Unie vol goede bedoelingen zit om de brexit te vermijden", zegt Rob Heirbaut.

"De Europese Commissie zegt dat we klaar zijn voor een no-deal-brexit, maar het gaat om tijdelijke maatregelen. Die zijn niet gelijkwaardig met de maatregelen uit het brexitakkoord. Er zullen sowieso een aantal problemen zijn bij een niet-onderhandelde brexit", besluit Heirbaut.

Videospeler inladen...

Ivan Ollevier: "Je houdt het niet voor mogelijk, maar May kan haar akkoord vierde keer voorleggen"

VRT NWS-journalist Ivan Ollevier volgt de brexitsaga op de voet in Londen. "Het Britse parlement wil maandag stemmen over een aantal alternatieven voor het brexitakkoord van Theresa May. Het parlement heeft dat woensdag al gedaan, maar toen werden alle alternatieven verworpen. De parlementsleden willen nu een nieuwe poging ondernemen in de hoop dat een van de alternatieven het toch kan halen. Dan zou Theresa May naar de Europese Unie kunnen stappen om alweer een uitstel van de brexit te bepleiten", zegt Ollevier nabij het Britse parlement waar nog honderden pro-brexitbetogers staan.

Er is een tweede optie. "Je houdt het niet voor mogelijk, maar Theresa May zou misschien haar brexitakkoord een vierde keer kunnen voorleggen aan het Britse parlement", zegt Ivan Ollevier.

Videospeler inladen...

Wat zijn nu de volgende stappen? De BBC vat het samen in dit schema:

Meest gelezen