Videospeler inladen...

Duizenden kandidaten uit kansengroepen staan klaar om te werken, maar vinden ondanks veel vacatures geen baan

In de sociale economie staan vele duizenden mensen uit kansengroepen klaar om aan de slag te gaan. Maar vorig jaar vond maar een kleine helft daarvan een baan. En opmerkelijk: toch blijven er honderden vacatures openstaan. Vaak omdat de bedrijven uit de sector geen middelen hebben om voldoende begeleiders aan te werven. Dat stelt het programma "De Markt" op Eén vast. 

De VDAB heeft vorig jaar 7.700 kandidaten gescreend en goedgekeurd voor een baan in de sociale economie (denk onder meer aan de beschutte werkplaatsen van vroeger). In datzelfde jaar waren er maar 3.500 aanwervingen, meer dan de helft bleef dus achter zonder baan.

En nog opmerkelijk: hoewel er dus genoeg kandidaten zijn geraken 500 vacatures bij de bedrijven uit de sociale economie niet ingevuld. Hoe kan dat? 

VRT

Soms is er sprake van een mismatch: een bedrijf vraagt bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur, en bij de sollicitanten is er niemand met die opleiding. Maar soms kan de aanwerving niet doorgaan omdat er te weinig begeleiders zijn. En dat komt weer omdat bedrijven uit de sector te weinig middelen hebben om voldoende begeleiders aan te werven. 

Investeren in 5.000 extra jobs in de sociale economie zou de samenleving 5 miljoen euro goedkoper uitkomen.

Ann Vermorgen, nationaal secretaris ACV

Een gemiste kans, vindt Ann Vermorgen, nationaal secretaris van de christelijke vakbond ACV: "Het ACV berekende dat er zeker 5.000 extra plaatsen en jobs kunnen gecreëerd worden in de sociale economie. Dat zou geen probleem mogen zijn. Want wij berekenden dat het investeren in die 5.000 extra jobs in sociale economie, dat dat eigenlijk voor de samenleving 5 miljoen euro goedkoper zou uitkomen dan dat je die mensen een werkloosheidsuitkering zou moeten betalen."

VRT

De sociale economie, dat zijn 148 maatwerkbedrijven (de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen) en 246  bedrijven uit de lokale diensteneconomie. Er zijn onder meer jobs als schoonmaker, tuinier, schilder, klusjesman, kok of kelner. 

De werkzoekenden hebben het moeilijk om een baan te vinden op de reguliere arbeidsmarkt. De redenen zijn uiteenlopend.  Het kan gaan om een fysieke beperking zoals slecht zicht, slecht gehoor of een slechte rug. Maar het kan ook gaan om ongeletterdheid, een verslavingsverleden of een moeilijke sociale achtergrond. 

De sociale economie is in Vlaanderen goed voor naar schatting 26.000 arbeidsplaatsen. Mensen die een nieuwe kans krijgen in de sector kunnen na een tijdje ook vaak doorstromen naar het gewone arbeidscircuit. 

Bekijk hier het verslag uit het magazine "De Markt" op Eén:

Videospeler inladen...

Meest gelezen