Videospeler inladen...

Eerste kersenbloesems in Haspengouw bloeien al

De eerste bloesems van de vroege kersensoorten in Haspengouw staan nu al in bloei. Volgende week zullen ook de perenbloesems bloeien. En dat is minstens een week vroeger dan normaal.

De bloesems zijn er de jongste jaren toch wel vroeger dan 10 of 20 jaar geleden. Dat bevestigt ook fruitteler Hugo Jacobs: "De bloesems zijn een week tot 10 dagen vroeger ten opzichte van het gemiddelde van enkele jaren geleden. En het lijkt erop dat die bloei steeds vroeger komt."  Nu bloeien dus de kersenbloesems, over een week zijn de perenbloesems aan de beurt en even later volgen dan ook de appelbloesems. 

Groter risico op vorst

Als de bloesems vroeger te voorschijn komen, is er natuurlijk langer kans op vorst. Hugo Jacobs: "Het risico op vorst blijft tot half mei, en als de bloesems vroeg zijn, is de periode met kans op vorst natuurlijk ook langer en kan de vorst ook strenger zijn."

Er zijn enkele mogelijke voorzorgsmaatregelen die fruittelers kunnen nemen als er vorst wordt aangekondigd: beregenen of vuurpotten zetten. Bij Jacobs zetten ze bijvoorbeeld nog altijd vuurpotten. 

Toerisme

De hele maand april zijn er in heel Haspengouw bloesemactiviteiten. Die vind je op de websites van de toeristische diensten in Zuid-Limburg. En met de paasvakantie voor de deur, valt de bloesembloei dit jaar ideaal. 

Bekijk hieronder beelden van de vroege kersenbloesems:

Videospeler inladen...

Meest gelezen