Videospeler inladen...

Fietsersbond: "Heel wat steden hebben een parkeernorm voor fietsen nodig"

De Fietsersbond vraagt dat er méér geïnvesteerd wordt in beveiligde parkeerplaatsen voor fietsen. Dat schrijft De Standaard. Door de stijging van het aantal fietsers de voorbije jaren is er namelijk een groot tekort aan plaatsen waar zij hun fiets veilig kunnen achterlaten. De Fietsersbond wil daarom dat er niet alleen aan bedrijven en treinstations meer beveiligde fietsstallingen komen maar dat steden en gemeenten ook een parkeernorm voor fietsers invoeren. 

De voorbije 3 jaar is het aantal pendelaars dat met de fiets naar het werk rijdt gestegen van 12 naar 17 procent van al het woon-werkverkeer. Maar al die fietsers ervaren een groot probleem. Vaak is er aan de treinstations, het bedrijf waar ze werken of in de buurt van hun woning geen plaats om hun fiets veilig te stallen. En als die plaatsen er wel zijn, blijken ze vaak bezet.   

Het tekort aan beveiligde parkeerplaatsen valt nog meer op omdat er ook steeds meer mensen op een elektrische fiets fietsen. "Meestal is dat een duurdere fiets en mensen willen die natuurlijk kunnen stallen", zegt Wies Callens van de Fietsersbond. 

Volgens Callens kunnen steden en gemeenten al vrij snel een deel van probleem oplossen. "Je kan bijvoorbeeld op een creatieve manier omgaan met bestaande ondergrondse parkings voor auto's. Als daar niet veel auto's staan, zou je een deel van de parking kunnen omvormen tot een beveiligde parkeerplaats voor fietsen.

Maar de Fietsersbond pleit nog meer voor een echte parkeernorm voor fietsen in steden en gemeenten. Die bestaat nu ook al voor auto's. "Als een bouwpromotor een nieuwe woonunit bouwt, legt de gemeente op hoeveel parkeerplaatsen er voor auto's moeten worden voorzien."

"In Antwerpen is dat bijvoorbeeld nu nog 1,5 parkeerplaats per unit. Maar steeds meer mensen die in de stad wonen hebben geen nood meer aan zoveel parkeerplaatsen voor auto's." Volgens de Fietsersbond zouden heel wat steden dus best hun parkeernorm voor auto's afbouwen en een parkeernorm voor fietsen invoeren.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen