2018 Invision

Franse regisseur Agnès Varda is overleden: "Monument in Europese cinema"

De Frans-Belgische regisseur Agnès Varda is overleden. Ze werd 90 jaar oud en overleed aan de gevolgen van kanker. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Varda maakte vooral sociaal geëngageerde, feministische films en documentaires en was in de jaren 60 een van de vernieuwers van de Franse cinema. In 1985 won ze met het filmdrama "Sans toit ni loi" de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. 

Agnès Varda werd eind jaren 20 geboren in Brussel als dochter van een Griekse vader en Franse moeder. Ze studeerde literatuur, psychologie, fotografie en kunstgeschiedenis in Parijs. Daarna besloot ze zich op eigen houtje in te werken in de wereld van de filmregie, zonder enige technische scholing.

Ze maakte vooral heel geëngageerde films, die jonge regisseurs tot vandaag de dag blijven inspireren.

Ward Verrijcken, VRT-filmkenner

In 1954 debuteerde ze met "La pointe courte". Die film wordt beschouwd als een voorloper van de nouvelle vague, de vernieuwende filmstijl die in de jaren 60 het Franse cinemalandschap hertekende. Ze werkte veel op locatie en werkte samen met niet-professionele acteurs, wat heel ongewoon was toen. 

"Varda is een monument in de Europese cinema. Ze maakte vooral heel geëngageerde films, die jonge regisseurs tot vandaag de dag blijven inspireren", zegt filmkenner Ward Verrijcken.

Ander belangrijke titels van Varda zijn onder meer "Cléo de cinq à sept" (1962), "Le bonheur" (1965), "L'Une chante, l'autre pas" (1977) en "Les glaneurs et la glaneuse" (2000). In 2018 was haar documentaire "Visages villages" nog genomineerd voor een Oscar. In die laatste film trekt ze samen met artiest JR door Frankrijk om portretfoto's te maken van mensen die hun pad kruisen. 

Varda is de weduwe van regisseur Jacques Demy. Samen hebben ze twee kinderen, een dochter en een zoon. In 1971 was Varda een van de 343 vrouwen die een manifest ondertekenden om abortus legaal te maken. De vrouwen bekenden dat ze een abortus hadden uitgevoerd, hoewel dit illegaal was in Frankrijk. 

Naast filmregisseur was ze ook fotograaf, scenarist, actrice en beeldend kunstenaar.

Op zondag 21 april om 22 uur zendt Canvas "Visages villages" uit. Bekijk hier de trailer van de documentaire: 

In 2017 krijgt Agnès Varda een ere-Oscar. Ze is de eerste vrouwelijke regisseur die die eer te beurt valt. Bekijk hier haar dankwoord:

Meest gelezen