Vlaamse uitvoer piekt voor negende jaar op rij

Met een export van 328 miljard euro is de Vlaamse uitvoer voor het negende jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van minister-president Geert Bourgeois (N-VA). De brexit laat zich nu al voelen in de exportcijfers richting het Verenigd Koninkrijk. 

Vlaamse bedrijven voerden in 2018 in totaal voor 328 miljard euro uit. Dat is een stijging van 3,45 procent in vergelijking met 2017. Daarmee stijgt de Vlaamse export voor het negende jaar op rij, na het crisisjaar 2009. Aangezien Vlaanderen in 2018 voor 317 miljard invoerde, levert dat ook een positieve handelsbalans op van ongeveer 11 miljard euro. 

"Een op drie van de Vlaamse jobs hangt af van onze export", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is een levenslijn voor ons." 

Vooral naar buurlanden

Vlaanderen exporteert vooral naar de 28 landen van de Europese Unie. Die zijn samen goed voor 71,1 procent van de totale Vlaamse uitvoer. Daarvan gaat het grootste deel naar onze buurlanden: Duitsland (17,96 procent), Nederland (12,85 procent) en Frankrijk (12,11 procent). "Dat bewijst het enorme belang van onze eengemaakte interne markt voor een kleine natie als Vlaanderen", zegt minister-president Geert Bourgeois.

Opvallend, nu al laat de brexit zich voelen in de uitvoercijfers. De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde in 2018 met 2,80 procent en ook in 2017 was de uitvoer al afgenomen. "We zien een weerslag op de uitvoer van ons textiel, tapijten en dieselwagens. Dat is brexitgerelateerd, maar komt ook door een hoge dieseltaks in het Verenigd Koninkrijk", zegt Bourgeois. 

We zien een weerslag op de uitvoer van ons textiel, tapijten en dieselwagens. Dat is brexitgerelateerd, maar komt ook door een hoge dieseltaks in het Verenigd Koninkrijk

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Buiten de Europese Unie valt de sterke stijging van de uitvoer naar Canada op (17,34 procent), die Bourgeois onder meer verbindt aan het CETA-handelsakkoord. Maar er zijn ook enkele opvallende dalers. Zo zakte de uitvoer naar Rusland met meer dan 10 procent. Dat valt mee te verklaren door het embargo op landbouwproducten, klinkt het. De uitvoer naar China daalde met bijna 12 procent. En in Iran laten de VS-sancties zich voelen in een daling van maar liefst 29,1 procent van de Vlaamse uitvoer. 

Chemie en farma staan sterk

Bekijken we nog even wát Vlaanderen uitvoert, dan zijn de chemische en farmaceutische sector de sterke steunpilaren. Zij zijn samen goed voor 75,3 miljard of 22,9 procent van de totaaluitvoer. Ook de sector voor transportmateriaal levert met 12,6 procent een belangrijk aandeel. De sterkst stijgende industrie is die van de minerale producten. 

Bekijk hier het volledige interview met Geert Bourgeois in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen