Grote hinder bij De Lijn in Antwerpen, staking na twee gevallen van agressie

Het busverkeer op het Antwerpse stadsnet en in het noorden van de provincie Antwerpen zal nog de hele avond grote hinder ondervinden door een spontane staking. Zo'n 50 buschauffeurs legden het werk neer na een geval van agressie tegen een collega. In de loop van de avond volgde nog een tweede geval van agressie, waarna ook in de stad Antwerpen een aantal chauffeurs terugkeerde naar de stelplaats.

Eerder vandaag werd een buschauffeur aangevallen bij een halte aan het Sint-Jansplein in Antwerpen, toen ze een passagier aansprak op z'n gedrag op de bus. "Een reiziger stapte op en wilde een blikje drank opentrekken," vertelt Tom Van de Vreken van De Lijn aan VRT NWS. "De chauffeur heeft hem daarop aangesproken. Daarna is de man verbaal agressief geworden, hij heeft de chauffeur een trap gegeven en daardoor is onze chauffeur gevallen en gewond geraakt. Dat heeft reactie uitgelokt bij de collega's."

In de loop van de avond volgde een tweede geval van agressie, ditmaal op de Turnhoutsebaan, zegt Van de Vreken. Een buschauffeur zou er een slag in het aangezicht hebben gekregen. Na dat incident keerde een aantal chauffeurs terug naar hun stelplaats, Zurenborg. Daardoor is nu ook het busverkeer op het Antwerpse stadsnet verstoord. De trams rijden wel normaal.

"Chauffeurs in de steek gelaten"

Volgens de vakbonden was het zeker niet het eerste geval van agressie tegen buschauffeurs in Antwerpen. "De chauffeurs krijgen minder ondersteuning op het terrein, ze voelen zich echt in de steek gelaten", zei Geert Vermunicht van ACOD na het eerste geval van agressie. "Het is dagelijks dat wij te maken krijgen met agressie. Dat komt ook door personeelstekort. Als er twee bussen wegvallen en jij rijdt als chauffeur met de volgende bus, dan krijg jij je bak vol hé. Die zaken spelen ook allemaal mee. Dit was het agressiegeval teveel."

De Lijn zal maandag met de vakbonden samenzitten in een zogeheten agressiecommité om de problematiek te bespreken. Tot vanavond zal de dienstregeling zwaar verstoord blijven.

Morgenochtend zouden de chauffeurs weer aan het werk gaan.

Meest gelezen