Mozkito

Herder van het Pajottenland moet er noodgedwongen mee ophouden

Het project "Herder van het Pajottenland" houdt er na twee jaar mee op. Het project, dat twee jaar geleden werd gelanceerd om voltijds een herder tewerk te stellen in het Pajottenland, wordt om financiële redenen stopgezet.

Hugo O werd een tweetal jaar geleden aangesteld als "Herder van het Pajottenland". Het was een project van het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. De bedoeling was om een kudde schapen te laten grazen op de verschillende Pajotse natuurgebieden, en dat terwijl de herder de mensen laat kennismaken met de fauna en flora. Maar nu eindigt het project, vooral om financiële redenen. 

Duur wintervoer

"Er zijn verschillende factoren die hebben meegespeeld", vertelt Hugo O. "Zo was er het wegvallen van enkele opdrachten en de onzekerheid over toekomstige opdrachten. Maar vooral de kostprijs voor het wintervoer heeft de doorslag gegeven. Elke dag kost het eten voor de dieren tot wel 100 euro, dat kan je niet blijven bolwerken. Het doet natuurlijk veel pijn om te moeten vaststellen dat het financieel niet haalbaar is."

Leuke maar zware job

Hugo vindt het zelf erg jammer, want hij hield van zijn job. Al was het geen lichte opdracht: "Het is een zware job. De mensen zien mij in de zomer vooral op de weides bezig, maar het grote werk ligt in de winter, dan werk je van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, om maar te zwijgen over de lammerperiode, dan werk je dag en nacht."

Toekomst?

Intussen is het grootste deel van zijn dieren verkocht aan een handelaar.  Hugo houdt nog 20 ooien met lammetjes over als hobby. De zoektocht naar een nieuwe job is intussen begonnen, wat het wordt, daar heeft Hugo nog geen idee van.

Meest gelezen