Joëlle Milquet trekt dan toch niet Brusselse CDH-Kamerlijst, maar kiest voor Europese job

Joëlle Milquet gaat bij de verkiezingen van 26 mei dan toch niet de Brusselse Kamerlijst van CDH trekken. De Franstalige christendemocrate kiest voor een adviseursjob bij de Europese Commissie.

Vorige maand werd nog bekendgemaakt dat Milquet de CDH-Kamerlijst in Brussel zou trekken, maar gisteren liet de politica opvallend genoeg weten dat ze voor een Europese carrière kiest, "na er diep over na te denken". Milquet gaat - op vraag van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker - de Europese Commissie adviseren op het vlak van schadevergoedingen en rechten voor slachtoffers van terreur.

De voorbije jaren was Milquet al speciaal adviseur voor de Europese Commissie in die materie, nadat ze de Belgische politiek had verlaten omdat er een gerechtelijk onderzoek tegen haar werd gestart naar belangenvermenging. Tijdens de kiescampagne van 2014 zou de CDH-politica kabinetsmedewerkers hebben ingezet voor haar eigen campagne, wat verboden is.

Dat onderzoek loopt overigens nog steeds. Dat Milquet zich nu terugtrekt uit de campagne voor 26 mei en kiest voor Europa, voedt de speculaties dat er misschien iets op til zou zijn wat dat onderzoek betreft. Vorige maand - bij de aankondiging van Milquets lijsttrekkerschap - bevestigde CDH-voorzitter Maxime Prévot wel volop zijn vertrouwen in Milquet. En ook nu lijkt dat het geval, want de CDH laat weten dat Joëlle Milquet de politiek niet verlaat en een actief lid blijft van de partij.

Georges Dallemagne - nu Kamerlid voor CDH - staat klaar om de Brusselse lijsttrekkersplaats over te nemen.

Meest gelezen