Videospeler inladen...

Kerk wordt bibliotheek, maar blijft ook kerk

Kerken die herbestemd worden, het is nieuws dat we regelmatig horen. Maar de kerk van Wielsbeke wordt niet herbestemd, ze krijgt er een gewoon een bestemming bij: bibliotheek. De kerk zelf blijft werken zoals vroeger, op een even grote oppervlakte. Morgen opent de nieuwe kerkbib. Het hele project heeft ruim 3 miljoen euro gekost.

De oude bib van Wielsbeke was aan vervanging toe, en de oplossing kwam er door een samenwerking met het kerkbestuur van de Sint-Laurentiuskerk. Niet dat die ontwijd zou worden, of dat er gekozen werd voor een kleinere 'liturgische oppervlakte'.  Nee, er werd gewoon een nieuwe verdieping gemaakt in de kerk, en die verdieping wordt gebruikt als boekenzaal voor de bib. De andere diensten zoals het archief, de leeszaal en een polyvalente ruimte kwamen in een nieuwbouw naast de kerk terecht.

Niet tegelijk open

De bib is half open, je kan aan de ene kant naar het altaar kijken onder je. Dat open karakter zou kunnen betekenen dat beide 'buren' elkaar storen. Geluidshinder van de bibliotheek tijdens een begrafenis bijvoorbeeld. Zo ver zal het niet komen, want er zijn duidelijke afspraken: de bib is dicht als er kerkdiensten zijn, en als de bib open is, kunnen geen plechtigheden plaatsvinden in de kerk.

Idee voor anderen?

Als er over herbestemmingen van kerken gepraat wordt, valt de functie als bib regelmatig. Maar dan gaat het vaak over kerken die echt ontwijd worden of waarvan de kerkfunctie erg wordt beperkt. In dit geval gaat het om een pure symbiose, niemand moet inbinden voor de ander. Misschien is dat een idee voor andere gemeenten die naar oplossingen aan het zoeken zijn.

Videospeler inladen...

Meest gelezen