Videospeler inladen...

Hallo Meneer de digitale Uil: "De Fabeltjeskrant"-film gaat in première

Vandaag gaat in Antwerpen "De fabeltjeskrant: de grote dierenbos-spelen" in première. Dat is de film gebaseerd op de iconische tv-reeks, die sinds de jaren 60 miljoenen Nederlandse en Belgische kijkbuiskinderen lokte. Meneer de Uil en zijn dierenvrienden zijn in de film niet langer vilten poppen maar wel digitale creaties, geanimeerd door het Gentse bedrijf GRID.

"De Fabeltjeskrant" was een dagelijks programma dat werd uitgezonden op de Nederlandse NTS (vandaag NOS). De reeks liep ook in Vlaanderen op de toenmalige BRT. De allereerste aflevering werd in Nederland uitgezonden op 29 september 1968: eind vorig jaar vierde "De Fabeltjeskrant" dus z'n vijftigste verjaardag.

Verspreid over de jaren 60, 70, 80 en 90 verschenen meerdere seizoenen van "De Fabeltjeskrant". In totaal zijn er meer dan 1.600 afleveringen van gemaakt. En nu is er dus een heuse bioscoopfilm.

(bekijk hieronder een oude aflevering van 'De Fabeltjeskrant')

Videospeler inladen...

De grote uitdaging is: hoe breng je zo'n klassieker naar de moderne tijd?

Freek Quartier, regisseur

Digitale oppoetsbeurt

Voluit heet de film: "De Fabeltjeskrant: de grote dierenbos-spelen". Meneer de Uil en zijn kompanen wagen zich niet enkel aan een soort van OIympische Spelen voor dieren. De film bestaat uit drie korte verhalen geschikt voor de allerkleinsten én hun ouders en grootouders - de kijkbuiskinderen van enkele generaties geleden.

Alle geliefde personages maken in de film hun opwachting maar worden niet langer "vertolkt" door de vilten poppen die voor de tv-reeks werden gebruikt. De dieren worden nu met de computer getekend. Eén jaar lang werd er intens aan de digitale facelift gewerkt door  de Gentse animatiestudio GRID VFX.

"Het is een eer om aan zo'n monument te mogen meewerken. De uitdaging is dan: hoe breng je zo'n klassieker naar de moderne tijd?", zegt Freek Quartier, regisseur van de film. "Hoe zorg je dat de huidige, jonge kijker zich daarin kan vinden? Zij hebben die nostalgische band niet met "De Fabeltjeskrant". Er is zo'n groot aanbod vandaag de dag voor de jeugd, heel anders dan toen "De Fabeltjeskrant" begon. Het was dus van groot belang om de serie weer "fris" te maken."

De personages zijn nu volledigd 3D-geanimeerd. "Dat geeft ons de vrijheid om meer dynamische verhalen te vertellen", zegt Quartier. "We wilden de unieke "look en feel" behouden, maar we hebben de dieren nu wel armen en benen gegeven."

(Bekijk hieronder een animatie met de verschillen tussen de vilten en digitale Meneer de Uil)

Videospeler inladen...

Nieuwe reeks in de pijplijn

GRID VFX werkt momenteel ook aan een nieuwe TV-reeks van "De Fabeltjeskrant". Die zou vanaf volgend jaar te zien zijn.

In afwachting is er dus eerst de film. Voor de Vlaamse versie zijn de stemmen van de dieren ingesproken door heel wat klinkende namen: Walter Baele is Meneer de Uil, Tine Embrechts is Juffrouw Ooievaar, Guga Baùl is Meneer de Raaf,  Maaike Cafmeyer en Liesa Naert zijn Martha en Myra Hamster, Günther Lesage en Ben Segers zijn het duo Ed en Willem Bever.

(Kijk hieronder naar de trailer van "De Fabeltjeskrant: de grote dierenbos-spelen")

Videospeler inladen...

"De Fabeltjeskrant: de grote dierenbos-spelen" is vanaf 3 april te zien in de Belgische bioscopen.

Meest gelezen