(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Hackers doen zich voor als Microsoft en plunderen uw rekening: dit kan u doen 

De laatste weken krijgt het Centrum voor Cybersecurity in België tientallen meldingen per dag over de "Microsoft Scam". Hackers die zich voordoen als technici van Microsoft bellen u op, nemen uw computer over en plunderen uw rekening. De techniek bestaat al sinds 2012, maar zou nu opnieuw in de lift zitten. Wat kan u doen als het u overkomt? 

Minstens drie Belgen zijn elke dag het slachtoffer van oplichters die zich voordoen als technici van Microsoft of Apple. Gemiddeld verliezen de slachtoffers 1.000 tot 10.000 euro, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij oplichters meer dan 100.000 euro buit maken.

Het fenomeen zit in een stijgende lijn, bevestigt de federale overheidsdienst Economie. In 2016 was er nog sprake van 174 meldingen. In 2018 waren dat er 971 en de laatste weken lopen er dagelijks tientallen meldingen binnen bij CERT.be, de operationele dienst van het Centrum voor Cybersecurity in België. 

"Microsoft Scam"

De "Microsoft Scam" of "Tech Scam" werkt in drie stappen. Eerst wordt u via de vaste lijn opgebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft of Apple, of er verschijnt een virusmelding op uw scherm die u naar een technicus doorverwijst. Alles om u te doen geloven dat er een probleem is met uw computer.

Ze deinzen er niet voor terug om van op afstand uw printer in werking zetten of uw webcam te activeren

Centrum voor Cybersecurity België

Daarna biedt de technicus aan om het probleem te verhelpen, maar neemt hij of zij in feite uw computer over. De oplichters nemen niet alleen de schermen over en blokkeren uw computer, ze deinzen er niet voor terug om van op afstand uw printer in werking zetten of uw webcam te activeren. 

Ten slotte is het de bedoeling om uw rekening te plunderen. Om het probleem "op te lossen" moet u betalen. De oplichter leidt u naar een website waar u een aankoop moet doen, waarna hij uw bankgegevens zal stelen en uw volledige bankrekening leeg zal halen. 

"Inhaken!"

Het Centrum voor Cybersecurity geeft meteen ook enkele aanbevelingen. We zetten hun tips even op een rijtje: 

  • Geloof nooit telefoonoproepen van een bedrijf dat vraagt om handelingen uit te voeren op uw computer. Microsoft zal u nooit ongevraagd contacteren om een probleem te melden, bevestigt Karel Dekyvere, Chief Security Officer bij Microsoft België en Luxemburg. Verbreek meteen de verbinding en doe eventueel aangifte bij de politie. 
  • Verwijder alle toepassingen of programma's die u op vraag van een oplichter installeerde op uw computer.
  • Verander wachtwoorden als u die heeft meegedeeld. 
  • Voer geen betalingen uit, ook geen kleine, terwijl een onbekende uw computer heeft overgenomen. 
  • Voer een virusscan uit en verwijder de slechte software die wordt gevonden.
  • Scherm geblokkeerd? Gebruik dan de toetsencombinatie Ctrl-Shift-Esc (de shift-knop is de knop met het holle pijltje dat naar boven wijst). Er zal een scherm openen waarin de verschillende toepassingen staan die aan de gang zijn op uw computer. Klik daar de toepassing aan die is geblokkeerd (bijvoorbeeld een toepassing van Google Chrome) en druk dan op "Taak beëindigen".
  • Toch uw bankgegevens doorgegeven? Bel dan Cardstop (070 344 344) zodat die niet verder kunnen worden gebruikt. Contacteer uw bank, verzamel zo veel mogelijk informatie over de oplichters en doe aangifte bij de politie.

Meer tips vindt u hier. Ook Microsoft zelf geeft advies

Meest gelezen