Videospeler inladen...

Belgisch-Marokkaanse gemeenschap zet haar rolmodellen in de bloemetjes

In Brussel zijn voor de 7e keer de Diwan Awards uitgereikt. De Diwan Awards zijn prijzen die uitgedeeld worden aan mensen uit de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap. Jongeren kiezen hun grootste rolmodellen.

De prijzen werden uitgereikt in een vol paleis op de Heizel waar onder de duizend genodigden ook veel politici en mensen uit het bedrijfsleven aanwezig waren. Aan de stemming dit jaar namen 270 jongeren deel. Zij kozen uit 37 genomineerden naar wie zij het meest opkijken. Onder de genomineerden zaten opvallend veel jonge mensen. Dat wijst op een hele nieuwe generatie rolmodellen voor de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap. 

Mama, waarom zijn moslims altijd kwaad?”

De Diwan Awards zijn dit jaar aan hun 7e editie toe. Een van de initiatiefnemers is Fatima Abbach. "Het idee is ontstaan, toen ik in Brussel in de auto aan het rode licht stond", zegt Fatima. "Naast de weg hing er een affiche waarop jongeren ergens in Syrië of Irak een vlag in brand staken. "Mama, waarom zijn moslims altijd kwaad?", vroeg mijn zoon die toen nog geen 10 was. We zijn dan beginnen nadenken hoe we dat gevoel op een positieve manier konden ombuigen. Daar zijn de Diwan Awards uit ontstaan. Diwan betekent licht in het Arabisch."

Vandaag vindt het idee van Fatima Abbach en Saïd El Maliji navolging in verschillende andere Europese landen waaronder Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Als je gelooft in je dromen, is niets onmogelijk.

  • Younes Sebbarh wint dit jaar in de categorie Advocatuur en Rechten. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en werkt bij een groot Amerikaans advocatenkantoor.
  • Fouad Hajji wint in de rubriek Kunst & Cultuur. Fouad is 37 en komt uit Vilvoorde. Hij begon met breakdance op zijn 17de en werkt vandaag als acteur in Los Angeles.
  • Vrouw van het jaar is Yasmien Naciri. Zij is ondernemer, docente, auteur en columniste. Ze is ook bestuurder bij Netwerk tegen Armoede en heeft haar eigen bedrijf.
  • Ismael Gielen is de winnaar Architectuur. Hij heeft altijd gedroomd van architectuur en is mede-oprichter van R2livin-Bisar, een groep architecten die zich vooral richt op huisvesting. Daarnaast geeft Ismael les.
  • Rayane Bounida ten slotte wint de Diwan Junior Award. Hij is 13 en voetbalt bij Anderlecht. Hij is een grote belofte, topclubs uit heel Europa willen hem graag binnenhalen.

 “Als je gelooft in je dromen, is niets onmogelijk,” zegt Fatima Abbach.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen