Nieuwe voetgangersbrug over het kanaal in Molenbeek

In Molenbeek is vanmorgen een nieuwe voetgangersbrug over het kanaal geplaatst. De buurt is blij met de brug. Mensen kunnen nu makkelijk oversteken tussen de Nijverheidskaai en de Mariemontkaai.

De metalen constructie is vanmorgen over het kanaal naar Brussel gebracht met een groot schip. En dan is de brug met twee immense kranen over het kanaal gehesen. "Het was indrukwekkend", vertelt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "En de mensen uit de buurt zijn spontaan koffie, thee en koeken komen brengen omdat ze zo blij zijn met de nieuwe brug. Zonder die brug moeten ze een heel eind omlopen om naar school te gaan of boodschappen te doen." 

Omhoog en omlaag 

"Vroeger lag er al een brug op die plek", vertelt Inge Paemen. "Maar de brug was niet bereikbaar voor fietsers en minder mobiele personen. En ook voor de scheepvaart was er een probleem, want de nieuwe Europese richtlijn zegt dat er een doorvaarthoogte moet zijn van minstens zeven meter. En daarom hebben we beslist om een nieuwe brug te zetten die in de hoogte verstelbaar is als er een groot schip langs vaart." En de voetgangers en fietsers kunnen de doorgang blijven gebruiken als de constructie omhooggehesen wordt. "De brug heeft een ingenieus trappensysteem. De trappen komen tevoorschijn als de brug omhooggaat, zodat de mensen erover kunnen, ook als er een schip onderdoor vaart. "
 

Meest gelezen