Stijging tot 243 miljoen reizigers leidt tot meer winst en minder schulden bij de NMBS

De NMBS vervoerde vorig jaar 243 miljoen reizigers, een stijging met 3,7 procent. Daardoor steeg de brutowinst met 20 procent tot goed 94 miljoen euro. De schuld daalde met 107 miljoen euro. De spoorwegmaatschappij heeft nu al de doelstelling van volgend jaar bereikt wat betreft afbouwen van de schulden.

De economische schuld van de NMBS bedraagt door de daling in 2018 nog 2,376 miljard euro en zit daarmee voor het eerst onder het schuldniveau van 1 januari 2014 (2,437 miljard euro). Dat schuldniveau heeft de federale regering naar voren geschoven als doelstelling voor volgend jaar (2020) in het kader van de stabilisatie van de schuld van de spoorwegmaatschappij.

Dat de NMBS sneller haar schuld afbouwt, betekent niet dat de spoorwegmaatschappij nu op haar lauweren gaat rusten, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman: “Het is onze eerste ambitie om die schuld te stabiliseren. Dus we willen onder het niveau blijven dat de regering heeft vooropgesteld.”

Daarnaast wil de NMBS ook blijven investeren: “Vorig jaar hebben we 615 miljoen euro geïnvesteerd. Wij willen vooral onze treinen moderniseren en de stations beter toegankelijk maken. In het station moet het makkelijker worden om de trein te nemen en eenvoudiger om over te stappen op een ander vervoermiddel.”

Het goede resultaat van vorig jaar zet zich trouwens dit jaar door: “In de eerste twee maanden van dit jaar zagen we al weer een mooie reizigersgroei. Meer en meer mensen kiezen voor de trein, zowel pendelaars als mensen die in hun vrije tijd ergens naartoe gaan, ook in het weekend.”

Meest gelezen