De oplichters deden zich voor als de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zakenman voor 8 miljoen euro opgelicht door "valse" Franse minister van Buitenlandse Zaken in nepkantoor in Tel Aviv

De Franse en Israëlische politie hebben drie mannen opgepakt die een bedrijfsleider voor 8 miljoen euro hebben opgelicht. Een van hen deed zich voor als Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. De oplichters hadden ook het Parijse kantoor van Le Drian nagebouwd in Tel Aviv.

De verdachten, Frans-Israëliërs tussen 37 en 47 jaar oud, zijn eind februari al opgepakt in Netanya, niet ver van de stad Tel Aviv. De Franse politie werkte daarvoor samen met de Israëlische politiedienst Lahav 433, vergelijkbaar met de FBI in VS.

In Israëlische en Franse media worden details van de oplichtingsoperatie uit de doeken gedaan. Ze maakten een replica van het kantoor van minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian in Tel Aviv. Inclusief het meubilair, een portret van de Franse president Emmanuel Macron aan de muur en een Franse vlag op de achtergrond.

Maar dat was niet alles. Ze zouden zich ook hebben voorgedaan als Le Drian, om op die manier geloofwaardig contact te kunnen leggen met hun slachtoffers. "Ze telefoneerden, e-mailden en gebruikten Skype (waarmee je videogesprekken houdt, nvr)", zegt een bron bij het onderzoek aan de Franse krant Le Parisien.

De oplichters benaderden meerdere zakenlui met het verhaal dat ze geheime militaire operaties in Syrië en Mali wilden betalen, en losgelden voor gijzelaars. De transacties moesten uiterst geheim blijven. Één zakenman was bereid om te betalen. Pas nadat hij 8 miljoen euro had overgemaakt, ontdekte hij dat hij opgelicht was.

Op het moment van hun arrestatie zouden de drie oplichters dicht bij een akkoord met een nieuw slachtoffer staan, volgens mediaberichten. Ze ontkennen elke betrokkenheid.

Meest gelezen