Video player inladen ...

Opnieuw betogen honderdduizenden Algerijnen tegen president Bouteflika, maar ook tegen het leger

Net zoals de voorbije vrijdagen zijn er in Algerije opnieuw veel betogers op straat gekomen om het ontslag van de 82-jarige president Abdelaziz Bouteflika te eisen. Die heeft nu ook de steun verloren van de regeringspartijen en het leger, maar veel Algerijnen vrezen dat dat leger nu de situatie naar zijn hand wil zetten.

Het is de zesde vrijdag op rij dat er in Algiers en andere steden van het land betoogd wordt tegen het regime. Net zoals vandaag gebeurde dat meestal vreedzaam. Toch is het vanmiddag in Algiers tot rellen gekomen en heeft de politie rubberkogels, traangas en het waterkanon ingezet.

De betogers ruiken de overwinning nu de verkiezingen zijn uitgesteld en steeds meer pilaren van het regime nu ook het ontslag van de bejaarde en zieke president eisen. De voorbije week hebben zowel de machtige stafchef van het leger, generaal Ahmed Gaed Salah, als de regeringspartijen FLN en RND en de grootste vakbond opgeroepen tot het ontslag van president Bouteflika.

Net de beslissing van het leger en het FLN verontrust veel analisten en betogers, want zij vrezen dat de legerstaf door zijn plotse steun voor de betogers het proces van de hervormingen in Algerije wil kapen en op die manier het regime in een nieuwe vorm wil laten voortbestaan. Net daarom zijn er in de betoging ook slogans tegen het leger en voor het ontslag van stafchef Salah te zien.

Leger is continuïteit, geen verandering

De legertop heeft sinds de onafhankelijkheid in 1962 het regime stevig in zijn greep. In die periode zijn er grote protestbewegingen geweest zoals in 1988, 1990 en 2001. Telkens kwam er nadien nieuwe gezichten aan de leiding van het land, maar de facto bleef het regime overeind in een nieuwe vorm.

Dat gebeurt dan telkens met wat toegevingen, nieuwe leiders die dan wel de goedkeuring krijgen van de stafchef, wat beloften en wat sociale hervormingen, maar de essentie van het regime blijft wel overeind evenals de greep van de regerende elite op de nog altijd door de staat gedomineerde economie.

Het leger staat in Algerije dan ook voor stabiliteit en continuïteit, niet zozeer voor verandering, tenzij het niet anders kan. Anders dan in Egypte zal het Algerijnse leger wellicht niet zelf de macht grijpen, maar wel het initiatief in handen willen nemen en nieuwe leiders naar voren schuiven naar eigen voorkeur. Of de jonge betogers dat in de straat zullen pikken, is dan de vraag, want die willen niet enkel de president en zijn entourage weg, maar ook het hele regime en dat laatste ligt moeilijk bij de machthebbers in uniform.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen ...