Copyright 2019 the Associated Press. All Rights Reserved.

"Rapport Mueller wordt wellicht midden april vrijgegeven"

Het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller in de VS zal waarschijnlijk midden april, zo niet eerder, worden vrijgegeven. Dat schrijft de Amerikaans minister van Justitie William Barr in een brief aan twee parlementsleden. "Iedereen zal het straks zelf kunnen lezen", schreef hij in de brief, die door Washington Post en andere media gepubliceerd werd.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft in een brief aan de Republikeinse senator Lindsey Graham en het Democratische lid van het het Huis van Afgevaardigden Jerrold Nadler geschreven dat het rapport over mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen wellicht midden april of vroeger zal worden vrijgegeven.

Volgens Barr is het rapport van 400 pagina's bewerkt, zodat het voldoet aan juridische bepalingen, zoals onder meer de privacy van "perifere derde partijen".

Hij zei ook dat het Witte Huis de inhoud van het herwerkte rapport niet zal mogen inkijken voor de vrijgave. Barr gaf ook aan bereid te zijn begin mei te getuigen voor het Congres.

Mueller kreeg in 2017 de opdracht om een onderzoek te voeren naar eventuele Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, en eventuele banden met het campagneteam van president Donald Trump. Een week geleden diende hij zijn laatste rapport in bij Barr.

Barr gaf al een samenvatting van vier pagina's vrij van het rapport, waarin Trump werd vrijgesproken van samenzwering en geen beslissing werd genomen over een belemmering van de rechtsgang. In zijn brief aan Jerry Nadler en Lindsay Graham, respectievelijk de voorzitters van de commissies van Justitie van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, zei hij dat die samenvatting niet volledig was maar wel de essentie van het rapport weergaf.

Meest gelezen