Stadsgids komt met nieuwe theorie: "'Rechtvaardige rechters' verstopt in waterput"

Het gestolen paneel van de "Rechtvaardige rechters" ligt al 85 jaar in een waterput aan de achterkant van de Sint-Baafskathedraal in Gent. Dat is een nieuwe theorie van stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze (62). Hij is al vijftien jaar gefascineerd door de diefstal en kreeg een ingeving toen hij voor het beeld van Reinaert de vos stond.

"Ik heb verschillende puzzelstukjes samengelegd en ze kloppen allemaal", begint Dirk van Nieuwenhuyze zijn verhaal aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik ben vertrokken van een uitspraak van de vermoedelijke dief, Arsène Goedertier. Die zou aan zijn vrouw hebben gezegd dat hij het schilderij zou halen rond de kathedraal.”

Na uitgebreid onderzoek van de afpersbrieven en het oplossen van een woordraadsel in een van die brieven, vermoedt Van Nieuwenhuyze dat het gestolen paneel van de "Rechtvaardige rechters" (onderdeel van het Lam Gods van Van Eyck) in een gesloten waterput te vinden is. Een waterput aan de achterkant van de Sint-Baafskathedraal. 

Reinaert de vos

Het beeld van Reinaert de vos speelt een centrale rol in deze nieuwe theorie. "Op de veertiende brief, handgeschreven, die nooit werd verstuurd, staan enkele vermoedelijke hints naar de vindplaats. De letters ARTE, NINA en RNE. Dat vormde voor mij het woord REINAERT. En als je dan de andere woorden combineert in de brief, dan lees je NT van NT Gent, Jean van de huidige Sint-Baafskathedraal (want dat was vroeger de Sint-Janskerk) en Oiseau naar de gebeeldhouwde arend die midden op de Zandberg staat." 

152 stappen

Het was aan het beeld van Reinaert de vos dat Van Nieuwenhuyze de ingeving kreeg voor zijn theorie. Volgens hem verwijst de Kriekeputte in het dierenepos naar de waterput. Reinaert verbergt zijn schat in de Kriekeputte, dus dat kan een verwijzing zijn, aldus de stadsgids. "Op de laatste afpersbrief staat ook het cijfer 152. Als je 152 stappen zet van het beeld weg, dan is een van de mogelijke eindhaltes de waterput op het binnenplein van het conservatorium, achter de Sint-Baafskathedraal."

Geheime gang

Op de waterput ligt vandaag een rooster. Er staat water in beneden. En een geheime gang brengt je dichter bij het wateroppervlak. Deze ondergrondse gang wordt tijdens gidsbeurten af en toe gebruikt. "Als de brandweer via daar de put zou kunnen dreggen, mits toestemming van de Hogeschool Gent (want de put staat op hun grondgebied), dan weten we het direct", vertelt Van Nieuwenhuyze.

Het bisdom is op de hoogte, HoGent ook en het parket weet sinds twee weken van het verhaal. Het is nu afwachten wat het verdere verloop van deze nieuwe theorie is.  

 

 

 

kasto80

Meest gelezen