Videospeler inladen...

Royals op staatsbezoek en dat betekent mojito's, taekwondo en... de belofte van Thor Heyerdahl  

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De gekroonde hoofden leken deze week massaal op staatsbezoek of ontvingen net hoge gasten op hun eigen paleis. Naast de vele officiële verplichtingen, waren er ook momenten van pure ontspanning. Koning Filip probeerde taekwondo uit, prinses Charlène liet haar tweeling zoenen, prins Charles was "in zijn element" tussen oldtimers en koningin Letizia kon het opperbest vinden met de Argentijnse first lady. En de Noren... die gaven dan weer duizenden vondsten terug van Thor Heyerdahl aan Chili.

De Belgen proberen taekwondo in Zuid-Korea

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een vierdaags staatsbezoek gebracht aan Zuid-Korea met in hun kielzog een 100-tal bedrijfsleiders, academici en de ministers Rudi Vervoort, Rudy Demotte, Pieter De Crem en Philippe Muyters. De eerste dag bezocht ze in Seoel een museum van traditionele meubels (foto) waar ze een theeceremonie bijwoonden. Daarvoor trokken Filip en Mathilde graag hun schoenen uit.

Het museum.
De theeceremonie.
VLAD VDK

Later werden ze ontvangen door de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en zijn echtgenote Kim Jung-soon. Kim Jung-soon is een geschoolde klassieke zangeres en vergezelde de koningin op bezoek aan K-Arts, de prestigieuze kunstuniversiteit. De school leverde de voorbije jaren al enkele laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd op, het gerenommeerde concours waarvan Mathilde erevoorzitter is. Op haar beurt trakteerde onze koningin het Zuid-Koreaanse presidentiële koppel op een concert met drie gewezen laureaten.

Mathilde met de presidentsvrouw, een student en leerkracht.
Facebook/Belgische Monarchie

Onze koningin ontmoette ook een oude bekende: Ban Ki-moon, gewezen secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN). Beiden troffen elkaar op een seminarie over circulaire economie, duurzame mobiliteit en klimaatverandering, en dat op de campus van de Universiteit van Gent, in de Zuid-Koreaanse havenstad Incheon. Het was Ban Ki-moon die Mathilde in 2016 als ambassadrice (in VN-taal: pleitbezorgster) voorstelde. De ex-VN-baas bedankte de koningin voor haar inzet. Hij herinnert zich nog goed "haar vastberadenheid" en noemt haar zelfs van kapitaal belang. "Sommige mensen hebben meer invloed dan anderen", verduidelijkte hij.

Koning Filip toonde dan weer bijzonder veel interesse in de nationale sport van Zuid-Korea, namelijk het populaire taekwondo dat teruggaat tot de jaren 50. Hij bezocht het hoofdkwartier van de taekwondo-federatie en volgde in dobok-outfit kort even les.

Daarbij slaagde onze koning erin een houten plankje met zijn rechterhand te doorklieven en kreeg hij - symbolisch weliswaar - de zwarte band (de graad van "rijpheid en vaardigheid" in deze sporttak) met "majesteit" op gedrukt. De interesse van de koning kwam er niet zomaar. Filip verklapte aan de pers dat zijn oudste zoon prins Gabriël (15) naast hockey ook taekwondo beoefent. "Ik weet dat hij nu jaloers is", klonk het.  

(lees voort onder de video en foto van Filip in actie)

Videospeler inladen...

Wereldmacht China bij piepklein Monaco

Het piepkleine vorstendom Monaco pakte vorig weekend groots uit om de Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan te ontvangen. Het ging om een "blitz"staatsbezoek want het koppel bleef slechts een aantal uren. Het was de eerste keer dat een Chinese leider Monaco bezocht. Prins Albert nodigde de president vorig najaar uit, maar was absoluut niet zeker of die daarop zou ingaan. Volgens Albert was het bezoek het bewijs dat "de grootte van landen er niet toe doet". De welkomstceremonie op het binnenplein van het paleis werd rechtstreeks uitgezonden op Monaco Info, het tv-kanaal van de ministaat.

De grootte van landen doet er niet toe

AFP or licensors

Prinses Charlène liet haar tweeling Jacques en Gabriella (4) ook kennismaken met Peng Liyuan. Er werden geschenken uitgewisseld en de kinderen kreeg een pandaknuffel. De reuzenpanda is een van de symbolen van de Aziatische grootmacht. Terwijl de heren een zakelijke bijeenkomst hadden, genoot Peng Liyuan samen met Charlène en de kinderen van een mini-optreden van een Canadese violist met Chinese roots. Tijdens de lunch die volgde, schoven ook prinses Caroline en prinses Stéphanie mee aan tafel. Zij zijn de zussen van Albert.

De Noren - denken aan Thor Heyerdahl - in Chili

Ze kwamen vorige week al aan in Chili, maar startten het officiële vijfdaagse bezoek pas deze week: de Noorse koning Harald (82) en koningin Sonja (81). Het was voor beiden samen hun eerste keer in Chili. Andere familieleden gingen hen wel al vooraf: koning Olav was er in 1967 en kroonprins Haakon bracht in 2008 een bezoek aan het land.

Het koninklijke paar kreeg alvast een warme welkom van president Sebastián Piñera en zijn vrouw Cecilia Morel in de hoofdstad Santiago. In een toespraak haalde Harald enkele gelijkenissen aan: "Chili en Noorwegen zijn landen die leven aan én van de zee. Onze landen begrijpen hoe belangrijk het is deze hulpbronnen verstandig te beheren."

2019 Getty Images

Opmerkelijk was dat tijdens Haralds bezoek een overeenkomst werd getekend over de terugkeer van voorwerpen die ontdekkingsreiziger en antropoloog Thor Heyerdahl in de jaren 50 en 80 van (het Chileense) Paaseiland had meegenomen naar Noorwegen. Heyerdahl nam die duizenden artefacten mee voor verder onderzoek. Hij zou ze teruggeven als hij zijn studie was afgerond, maar dat gebeurde echter niet, hoewel het zijn voornemen was. Heyerdahl stierf in 2002 op 87-jarige leeftijd. 

Het Kon-Tiki Museum in Oslo, vernoemd naar het beroemde houten vlot van Heyerdahl, heeft nu het initiatief genomen om de vondsten terug te brengen naar Chili. Het gaat onder meer om botresten van de inheemse Rapa Nui. De zoon van Heyerdahl laat weten dat met de overeenkomst zijn "vaders belofte in vervulling gaat".

Archieffoto: avonturier Thor Heyerdahl op zijn vlot de Kon-Tiki in 1947.

Een oldtimer en mojito's voor de Britten in Cuba

Hun 12-daagse tour in het Carabische gebied heeft de Britse kroonprins Charles en de hertogin van Cornwall Camilla naar Havana in Cuba gebracht. In een oldtimer, een zwarte MG Midget uit 1953 om precies te zijn, reed het paar stralend naar het John Lennon-park waar ze even de tijd maakten om tientallen Britse klassieke auto's te bekijken.

"Hij is in zijn element", grapte Camilla over haar man. "Ik herken zelf heel wat oldtimers. Dat betekent dat ik oud word." Daarna ging het paar op het bekende bankje in het park zitten, naast het standbeeld van Beatle John Lennon. Camilla, die niet zo goed meer tegen de hitte kan, had als bescherming haar witte paraplu mee. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

In Havana maakten Charles en Camilla kennis met typische Cubaanse gerechten, waaronder rijst met zwarte bonen en kazen. Camilla beloofde zeker haar zoon Tom te tippen over Cuba. Hij is een culinair recensent. Het hertogelijke paar stak ook zelf de handen uit de mouwen: Charles maalde suikerriet en samen kropen ze achter de bar om hun eigen mojito te brouwen. Hoewel de munt de prins blijkbaar parten speelde: "De geur kruipt in mijn neus."

Ken Goff/KGC Photo Agency LLP

De Spanjaarden in Argentinïe

De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia ten slotte vertoefden twee dagen in Argentinië waar ze ontvangen werden door president Mauricio Macri en zijn vrouw Juliana Awada. “Spanje is geëvolueerd met een betere levenskwaliteit tot gevolg. Nu maken we hier hetzelfde mee”, zei Macri. Felipe sprak van een drukke agenda met de focus op de economische en culturele banden. Hij had een werkontbijt met zakenlui uit zowel Spanje als Argentinië en wilde het internationale vertrouwen winnen van investeerders voor Argentinië.

Letizia had met Awada verschillende ontmoetingen met als thema "zeldzame ziekten" waar de koningin zich de voorbije jaren al heeft voor ingezet.  In Spanje hebben drie miljoen mensen een aandoening die weinig voorkomt. Letizia legt vooral de nadruk op onderzoek, want "zonder onderzoek blijft een behandeling onmogelijk". De koningin en de presidentsvrouw blijken het goed met elkaar te kunnen vinden. Op haar Instragram-account plaatste Awada enkele hartelijke foto's van beide dames samen.

Bekijk hier ons overzicht in video:  wie deed wat de voorbije week? 

Videospeler inladen...

Meest gelezen