Sint-Niklaas start proefproject met slimme verlichting

De Oost-Vlaamse stad Sint-Niklaas gaat slimme straatverlichting uittesten. De stad wil met ledverlichting het energieverbruik verminderen. 

In het centrum van Sint-Niklaas zullen er zo'n 300 lichtpunten vervangen worden door slimme verlichting. Het stadsbestuur krijgt er 300.000 euro voor van Europa. Hoewel dat bedrag hoog lijkt, is het niet voldoende. Maar de stad betaalt daar bij, omdat die investering het wel waard is, zegt schepen Carl Hanssens. "Door die investering wordt er niet nodeloos energie verspild. Dat licht kunnen we ook heel precies aansturen dan, nu moeten we een toelage aan netbeheerder Fluvius betalen om de lichtsterkte aan te passen." Dat zou nu niet meer moeten.

Aangepaste verlichting

Met die slimme verlichting kan er meer gedaan worden dan enkel energie besparen. Hanssens: "Vroeger stond straatverlichting in het teken van verlichten van de straten, vooral voor de automobilisten. Nu zijn we geëvolueerd naar een situatie waar openbare verlichting belangrijk is voor de sfeer in de stad." Een ander voorbeeld is dat de verlichting feller kan branden wanneer er incidenten gebeuren in de straat. "Bij evenementen kunnen de lichten ook gedimd worden bijvoorbeeld", zegt Hanssens nog.

In een eerste fase wordt het project getest in Sint-Niklaas, maar er zijn ook al plannen om het in Lochristi ook in te voeren.

kasto80

Meest gelezen