AFP or licensors

Spierballengerol tussen de VS en Rusland over Venezuela: "Russen verbaasd over felle uithaal van Trump"

De crisis in Venezuela verhit ook de gemoederen tussen de VS en Rusland. De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de Russen Venezuela weer verlaten, nadat ze vorig weekend militairen naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas hadden gestuurd. De Russen reageren laconiek en zijn niet van plan om te vertrekken. VRT-correspondent Geert Groot Koerkamp legde in "De ochtend" uit vanwaar dit spierballengerol komt.

"Rusland moet daar weg", zo formuleerde president Trump het bits tijdens zijn ontmoeting met de echtgenote van oppositieleider Juan Guaidó in het Witte Huis.

Dat de aanwezigheid van Russische militairen de Amerikanen zenuwachtig maakt, bleek al toen minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo enkele dagen geleden uithaalde naar Moskou en waarschuwde dat de VS niet machteloos zal toekijken terwijl Rusland de spanningen in Venezuela verergert.

Volgens VRT-correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou reageert Rusland heel kalm en ook een beetje ironisch op de uitvallen van Trump. "De Russen verbazen zich over de felle manier waarmee Trump zich heeft uitgelaten", zegt Groot Koerkamp in het Radio 1-programma "De ochtend".

Lopende contracten afhandelen

Poetin zélf heeft nog niet gereageerd, maar zijn woordvoerder lichtte toe dat Rusland gewoon specialisten naar Venezuela heeft gestuurd om eerder gesloten contracten over wapenleveringen verder af te handelen. Het zou dus niet gaan om Russische troepen die de omstreden Venezolaanse president Maduro zouden moeten beschermen, zoals de Amerikanen vrezen.

Groot Koerkamp legt uit dat Rusland voldoende belangen heeft om zich te bemoeien met de crisis in Venezuela. Rusland heeft ook altijd een heel goede relatie gehad met Maduro's voorganger, wijlen president Hugo Chávez, die destijds ook herhaaldelijk naar Moskou reisde. Na de dood van Chávez hebben de Russen de relaties dan voortgezet met huidig president Nicolás Maduro.

Russische belangen

Venezuela is ook het enige steunpunt van Rusland in Latijns-Amerika, het enige land van betekenis waarmee Rusland nog zeer goede relaties heeft, gaat Groot Koerkamp verder. Beide landen werken nauw samen in de olie-industrie, het Venezolaanse wapenarsenaal is hoofdzakelijk van Russische makelij en Rusland heeft Venezuela miljardenkredieten verstrekt. Maduro heeft daarvoor uitstel van betaling bedongen, dus Rusland heeft heel wat te verliezen bij een vertrek van Maduro, besluit Geert Groot Koerkamp.

Mueller-onderzoek

Ten slotte staat Trumps reactie ook niet los van het Mueller-onderzoek (waarin speciaal aanklager Robert Mueller geen bewijs vond dat Trump samenwerkte met de Russen om in 2016 de presidentsverkiezingen in de VS te beïnvloeden, nvdr). Volgens Groot Koerkamp komt Trumps reactie in Moskou over alsof hij de ontkenning van zijn eventuele banden met Rusland wil bekrachtigen door harde taal te spreken.

Beluister hier het volledige gesprek met Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen