Urbanus veilt "een Bruegel" voor het goede doel

Urbanus veilt zijn versie van het bekende Bruegel-schilderij "De Parabel der Blinden". De tekening wordt geveild door Radio 2 Vlaams-Brabant en de opbrengst gaat integraal naar Hachiko, een vereniging die assistentiehonden opleidt. Aanleiding is het feit dat het dit jaar 450 jaar geleden is dat de schilder overleed, het jaar 2019 staat dus volledig in teken van Pieter Bruegel de Oude. 

"De Parabel der Blinden" is een van de bekendste schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Bruegel schilderde geregeld taferelen uit het Pajottenland. Op de achtergrond van "De Parabel der Blinden" staat het kerkje van Sint-Anna-Pede, bij Dilbeek. Een kerkje dat Urbanus maar al te goed kent. "Ik ben opgegroeid in Sint-Gertrudis-Pede, het dorp ernaast. Ook daar stroomt hetzelfde beekje als datgene op het schilderij: de Pede. Daar heb ik als kind heel veel in gespeeld. Er stond toen nog een watermolen van een molenaar die op die manier zijn graan maalde. Dat was natuurlijk één groot pretpark, als kind kropen we altijd op het rad van die molen. De molenaar schoot altijd een paar keer in de lucht met zijn tweeloop om ons weg te jagen. Dat was natuurlijk veel te gevaarlijk." (lacht)

Veiling

Voor de gelegenheid maakte Urbanus zijn eigen versie van "De Parabel der Blinden". De originele tekening wordt nu geveild voor het goede doel op de veilingsite Catawiki. Urbanus is al een tijdje peter van een hulphond die door Hachiko wordt opgeleid tot assistentiehond. "Het hondje heet ook Urbain. Hachiko leidt honden op voor mensen die niet goed meer uit de voeten kunnen. Dat dier leert dan alles: van de deur open doen tot iets uit de koelkast halen. Het duurt jaren vooraleer zo'n dier volleerd is, daarom kost dat ook allemaal zoveel." Urbanus hoopt dat de veiling een mooi bedrag oplevert voor de vereniging. "Stel je voor dat mijn tekening nóg meer opbrengt dan een originele Breugel!" (lacht)

Je kan tot en met donderdagavond 4 april bieden op de originele tekening van Urbanus via de website van Catawiki.

Meest gelezen