Bewerking: VRT NWS

Vijf betogingen vandaag in Brussel: waar en wanneer mag u hinder verwachten?

Van de gele hesjes, over abortusactivisten (voor- én tegen) en betogers tegen Artikel 13 tot klimaatdemonstranten: allemaal hebben ze vandaag een betoging in Brussel gepland. Waar en wanneer kunt u hinder verwachten?

Aan het Noordstation verzamelen vanaf 13 uur opnieuw de Gele Hesjes voor een grote betoging.  Ze protesteren tegen de levensduurte. De betoging zou tot 18.30 uur duren.

Lees verder onder de foto

James Arthur Photography

Tegelijkertijd verzamelen klimaatbetogers ook al aan het Noordstation. Vanaf daar vertrekken de jongeren, studenten, burgers en verenigingen samen naar het Jubelpark om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. "We moeten druk uitoefenen op het Belgische en Europese politieke beleid", klinkt het. "We dringen aan op een drastische vermindering van de uitstoot van broeikasgassen."

Lees verder onder de foto.

In de buurt van het Poelaertplein verzamelt rond 14.30 uur de zogenoemde Mars voor het leven. Een mars tegen abortus. Het doel is naar eigen zeggen "om het recht op leven te verdedigen en op te komen voor alle slachtoffers van abortussen, euthanasie en alle praktijken die het leven van de mens schaden of verhandelen".

Als tegenreactie op de anti-abortusdemonstranten komen van 13 tot 16 uur op het Europakruispunt aan Brussel Centraal pro-keuzedemonstranten in actie. Onder de noemer "March 4 Life" vragen de betogers aandacht voor het recht op een legale abortus. "Mijn lichaam, mijn keuze, mijn vrijheid" is hun motto.

Lees verder onder de foto.

Daarnaast vindt er een protestactie tegen artikel 13 plaats. Aan het Schumanplein in de Europese wijk wordt vanaf 14.30 uur gedemonstreerd tegen artikel 13, dat het Europees Parlement vorige week heeft goedgekeurd. Het auteursrecht is daarmee aangepast, waardoor het gebruik van (sociale) media aan het digitale tijdperk is aangepast. Met de nieuwe richtlijn moeten internetplatformen strenger toezien op wat er geüpload wordt.

De actievoerders vinden dat de nieuwe hervorming de creativiteit en digitale economie schaadt. "Niets zal nog hetzelfde zijn." Google (eigenaar van YouTube) liet in een eerdere reactie ook al weten dat ze er niet blij mee zijn. Er wordt volgens sommigen gevreesd dat dit "het einde van het vrije internet is". 

Meest gelezen