Guy Verhofstadt na brexitstemming: "Oplossing ligt in samenwerking over partijgrenzen heen"

De brexit-onderhandelaar voor het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, hoopt dat de beide grote partijen in het Brits parlement volgende week een compromis kunnen bereiken over een zachtere brexit. Dat zegt hij in "De afspraak op vrijdag".

"Wat er volgende week gaat gebeuren is volgens mij een samenwerking over de partijgrenzen heen om te kijken waarover er een meerderheid kan worden gevonden", zegt Verhofstadt. "De acht voorstellen die eerder verworpen zijn, gaat men nu beperken en combineren met elkaar en daarover kan er maandag en eventueel woensdag gestemd worden."

"Er was al bijna een meerderheid voor een douane-unie met de EU. Wat we verwachten is dat er rond de douane-unie een voorstel een meerderheid zou kunnen halen en dan zijn wij bereid, van de kant van de EU, om de politieke verklaring te heronderhandelen en die douane-unie daarin onder te brengen", zegt Verhofstadt.

"Als die politieke verklaring aangepast is, denk ik dat er een meerderheid kan worden gevonden in het Britse Lagerhuis, omdat je dan een grensoverschrijdende samenwerking krijgt tussen Labour en de Conservatieven."

"Die nieuwe politieke verklaring kan dan op 10 april op een Europese top goedgekeurd worden en dan gaan wij de Britten de mogelijkheid geven dat tegen 22 mei te formaliseren in Engelse wetgeving", stelt Verhofstadt, die niet te vinden is voor een lang uitstel. "Dat zou een ramp zijn voor de Europese Unie. Dan gaan wij twee, drie jaar over niets anders praten dan opnieuw over brexit." Een tweede referendum acht Verhofstadt weinig waarschijnlijk, omdat daar bij de vorige stemmingen weinig steun voor was.

Thyssen: "We stevenen af op een harde brexit"

Europees commissaris Marianne Thyssen betreurt de stemming in het Britse Lagerhuis. Het ziet er naar uit dat we afstevenen op een harde brexit, zegt ze. Volgens haar is er nog een weg open: het aanvragen door het Verenigd Koninkrijk van een langer uitstel. Voorwaarde is wel dat de Britten weten wat ze willen. Ze moeten dan ook Europese verkiezingen organiseren en zich gedragen als een "loyale partner die vertrekt".

De handdoek in de ring gooien wil Thyssen dan ook weer niet. "Ik denk dat men toch nog eens twee keer gaat nadenken, alles is nog mogelijk, we blijven daarop hopen en je moet dat nog een kans geven."

Bekijk hieronder de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Hoe reageert de Europese Unie op de nieuwe wending in de brexitsaga? Onze reporter Rob Heirbaut geeft uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen