AFP or licensors

Vier jaar cel voor man die terroristen onderdak bood na aanslagen Parijs

Jawad Bendaoud, de man die onderdak gaf aan enkele overlevende terroristen van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, heeft daar in beroep vier jaar cel voor gekregen. In eerste aanleg was hij nog vrijgesproken. 

Vlak na de aanslagen in Parijs bood Jawad Bendaoud onderdak aan twee verdachte terroristen. Ze logeerden in zijn flat in in St. Denis, in het noorden van Parijs. Bij die aanslagen, onder meer op theaterzaal Bataclan, en op restaurants en cafés, kwamen 130 mensen om het leven.

Eén van die verdachten was Abdelhamid Abaaoud, de Belg die gezien werd als het kopstuk achter de aanslagen in Parijs.  Enkele dagen na de aanslagen viel de politie binnen in de Parijse flat. Drie vermoedelijke terroristen, onder wie Abaaoud, overleefden de inval niet. 

Bendaoud heeft altijd ontkend dat hij zelf geradicaliseerd was of dat hij wist wat de twee gedaan hadden. Hij zei dat hij verschillende kraakpanden in St. Denis beheerde, die regelmatig verhuurd werden. 

 

Tijdens zijn proces gaf Bendaoud wel toe dat hij het gezicht van Abaaoud ergens van kende, maar dat hij hen nooit onderdak zou hebben geboden als hij wist dat ze terroristen waren. Abaaoud zou verklaard hebben dat hij een tijdelijk onderkomen nodig had wegens huwelijksproblemen. 

 

De rechtbank van Parijs geloofde Bendaoud, en sprak hem in februari 2018 vrij, in het eerste proces over de aanslagen van Parijs. Twee andere beklaagden werden toen wel veroordeeld. Maar het parket ging in beroep tegen de vrijspraak. Deze keer oordeelde het hof van beroep dat de man wel degelijk wist dat hij onderdak bood aan terroristen. Naast zijn celstraf moet hij ook verschillende slachtoffers vergoeden. 

Meest gelezen