Videospeler inladen...

Vlaamse regering pompt 75 miljoen euro extra in klimaatplan en richt panel met experts op

De Vlaamse regering heeft extra maatregelen voorgesteld om de klimaatdoelstellingen te halen. Zo wordt er 75 miljoen euro extra vrijgemaakt om klimaatmaatregelen versneld uit te voeren. Er komt ook een opvolgpanel met experts.

De regering trekt 75 miljoen euro extra uit om concrete maatregelen uit het Vlaamse energie- en klimaatplan versneld aan te pakken. Het bedrag zal onder meer dienen voor energetische renovatie van sociale woningen en schoolgebouwen, een vergroening van de voertuigen van De Lijn en subsidies voor bosuitbreiding.

Er komt ook een klimaatpanel, dat zal worden samengesteld uit een aantal experts uit verschillende sectoren (zoals industrie, mobiliteit en energie). Zij moeten de plannen van de Vlaamse regering monitoren en evalueren.  Daarnaast zullen de experts ook moeten onderzoeken welke bijkomende klimaatregelen de volgende Vlaamse regering zou kunnen nemen.

"Blijkbaar doet de politiek in vele ogen niets of niets goed. Het is belangrijk dat er een panel komt dat dat objectief gaat beoordelen", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). De namen van de experts zullen zo vlug mogelijk bekendgemaakt worden, aldus nog Bourgeois. "Maar ze komen niet uit de Vlaamse overheid."

De Vlaamse regering spreekt van een versterking van het bestaande klimaatbeleid.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen