Vlaamse stadstheaters KVS, NTGent en Toneelhuis willen Kunstinstelling worden

De drie Vlaamse stadstheaters, KVS Brussel, NTGent en Toneelhuis Antwerpen pleiten samen voor een statuut van Kunstinstelling. De theaterhuizen vragen de Vlaamse politieke partijen om hun erkenning als Kunstinstelling op te nemen in hun verkiezingsprogramma's en na de verkiezingen in het volgende Vlaamse regeerakkoord. 

Vandaag worden de drie stadtheaters ondersteund vanuit het Kunstendecreet en volgens de daarin vastgestelde criteria om de vijf jaar beoordeeld en gesubsidieerd. Nu willen ze graag het statuut van Kunstinstelling zoals de AB in Brussel, het Concertgebouw in Brugge, deSingel in Antwerpen en Vooruit in Gent. 

De theaterhuizen vinden dat ze vandaag al als Kunstinstelling functioneren en dat ze voldoen aan de tien criteria om erkend te worden als Kunstinstelling. Bovendien vinden ze dat theater als kunstdiscipline ontbreekt in de culturele basisinfrastructuur. "Er is geen instelling die specifiek vertrekt vanuit theater", zegt Guy Cassiers, artistiek leider van Toneelhuis in "De ochtend" op Radio 1. 

Drie-eenheid

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) vindt dat de stadstheaters zeker een punt hebben en ze een bijzondere plek verdienen, maar hij kan niet op de feiten vooruitlopen.

"Theater zit wel mee in die basisinfrastructuur, maar ik vind een belangrijk argument dat ze deze move doen als een drie-eenheid. Dat de samenwerking en integratie van de drie stadstheaters nog hechter zou worden, wanneer ze ooit een Kunstinstelling zouden zijn. Dat is voor mij inhoudelijk belangrijk", zegt hij in "De ochtend". "In het begin van de volgende legislatuur zal die discussie opnieuw beginnen. Die open brief is een heel goede manier om die discussie weer te openen."

Beluister hier het debat tussen Guy Cassiers en Sven Gatz in "De ochtend":

Meest gelezen