Aksakalko

Vleugje Marrakech of een "Faalfototentoonstelling"? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Wegens succes verlengd

Het is tijd voor de tweede zit van Ish Ait Hamou. Het "Feest van het falen" dat de auteur, regisseur en choreograaf mee organiseert was vorig jaar zo'n succes dat er zaterdag een vervolg komt in Antwerpen.

Het festival in de Arenberg focust op die momenten die je liever snel vergeet. Zo is er "De fameuze faalfototentoonstelling" waar al uw mislukte (trouw)foto's welkom zijn. De grootste flop krijgt een fruitmand. 

Ook heel wat gasten zoals Wim Helsen en Tania Van der Sanden delen hun mindere momenten. 5 experts delen bovendien hun inzichten over gênante zaken, zoals erectiestoornissen en modeblunders. Want, zo stelt de organisatie, je kunt pas écht slagen in het leven als je kunt leren uit je fouten. Amen.

Boeken boeken boeken

Dit weekend start de Vlaamse Boekenweek,  bij aankoop van een boek krijgt u het Boekenweekgeschenk van auteur Jan Siebelink er gratis bij. Er staat ook verschillende activiteiten in de "betere boekhandel" op de agenda.

Nog meer literatuur in Brussel zaterdag en zondag, want het Passa Porta Festival nodigt zo'n 100 auteurs uit voor een goed gevuld festivalweekend. Zo zal onder anderen de Amerikaans-Canadese zanger Rufus Wainwright zondag zijn boekenkast tonen en bespreekt Jean Paul Van Bendegem 104 dooddoeners in "Café cliché". 

Tiny speelt het hard

Tiny leert al sinds de jaren 50 koken en paardrijden, maar het is nu pas dat er voor het eerst originele tekeningen uit de reeks te zien zijn in Brussel. Nog tot dinsdag zijn ze gratis te bezichtigen in veilinghuis Artcurial in Elsene. Daarna worden ze later volgende maand geveild in Parijs.

Het immer perfecte meisje blijkt trouwens populair in tientallen landen. Elk land heeft een eigen naam voor Tiny (of Martine zoals ze oorspronkelijk heette in het Frans). Zo staat ze bekend als Mimi in Denemarken, Máirín in Ierland, Maja in Kroatië en - echt waar - Debbie in Amerika.

Marrakech aan de Schelde

Nee, u moet het niet in Antwerpen zoeken dit weekend. Djemaa el Fna, het bekendste plein van Marrakech bevindt zich zaterdag vanaf 13 uur in Gent. De "Gentse lente" brengt Marokkaanse sfeer naar de Kouter, maar ook in de Handelsbeurs en het Gentse operagebouw. Zo is er een modeshow met meer dan 100 modellen en allerlei gratis muziek- en andere acts in openlucht. 

Wakker van acht tot acht

In de nacht van zaterdag op zondag draaien we de klok een uur verder, het is weer zomertijd (en nog niet voor het laatst). Om de bittere pil te verzachten organiseert De Grote Post in Oostende een feest van 20 uur zaterdagavond tot 8 uur zondagochtend. Elf uren zijn waarschijnlijk nog niet genoeg om alle activiteiten te testen: karaoke, silent disco, escape rooms... Een nacht ging zelden zo snel voorbij. Prettig weekend!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen