Minister De Block voert uniforme vragenlijst in voor werknemers die 2 maanden of langer thuis zitten

Werknemers die 2 maanden of langer ziek thuis zitten, krijgen vanaf volgende maand een nieuw ontwikkelde vragenlijst per e-mail toegestuurd. Een uniforme vragenlijst, want op dit moment verschilt de manier van werken van ziekenfonds tot ziekenfonds. Aan de hand van de antwoorden wordt dan bekeken hoe elke patiënt het best kan worden begeleid om weer aan het werk te geraken. Op die manier wil minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) het probleem van de vele langdurig zieken in ons land aanpakken.

Vandaag gebruiken de ziekenfondsen elk apart al een vragenlijst om een inschatting te maken of iemand opnieuw aan het werk kan gaan. Maar de manier van werken verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds. Daarom liet minister De Block een uniforme vragenlijst ontwikkelen, gebaseerd op een wetenschappelijke studie.

De KU Leuven, de universiteit van Luik, het Riziv en de ziekenfondsen hebben een lijst van 15 vragen opgesteld. Daarin wordt gepeild naar de gezondheid, de werksituatie, de sociale relaties met collega's en leidinggevenden van de patiënt en hoe hij zelf de kansen inschat om terug aan de slag te gaan.

Langdurige ziekte vermijden

Aan de hand van de antwoorden kan dan bepaald worden of er extra begeleiding nodig is om de patiënt weer aan het werk te helpen en welke begeleiding dat specifiek moet zijn. Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde (KU Leuven), is begeleiding in een vroeg stadium cruciaal om langdurige ziekte te vermijden.

"Dat de vragenlijst na 2 maanden ziekte wordt gestuurd, is niet toevallig. In de eerste maand arbeidsongeschiktheid hervatten de meeste mensen spontaan het werk. Vanaf de derde maand wordt het vaak heel moeilijk om zonder begeleiding opnieuw te gaan werken."

Doordat de vragenlijst nu gestandaardiseerd is, kunnen de resultaten automatisch verwerkt worden. "Op basis van de antwoorden van de patiënt zal een risicoscore op langdurige arbeidsongeschiktheid worden berekend. Op die manier is de informatie in één oogopslag beschikbaar voor de adviserende arts”, zegt Saskia Decuman van het RIZIV.

Het invullen van de vragenlijst wordt niet verplicht. 

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen