"Vranckx-Nomaden": Indiase transgenders misbruikt en mishandeld

In België en Nederland lijkt transgender een relatief jong begrip. Maar in India maken ze al eeuwen deel uit van de samenleving. Ze worden ook erkend als derde geslacht. En toch leven ze vaak aan de rand van de maatschappij. Nederlands transgendermodel Valentijn De Hingh trekt naar India met Nomaden Stig Junes en Lorenz Florizoone. Hun reportage is vanavond te zien om 20.10 uur in Vranckx op Canvas.

Valentijn werd door documentairemaakster Hetty Nietsch (Valentijn, 2007) doorheen haar jeugd gevolgd en werd zo in Nederland razend bekend als het jongetje dat een meisje wilde zijn. Meer dan tien jaar later kan Valentijn zich nog steeds niet vinden in de klassieke westerse ideeën rondom gender. Ze raakt gefascineerd door de zogenaamde hijra's in de Hindoestaanse cultuur. In India worden transgenders immers erkend als een derde geslacht en maken zij deel uit van een oeroude gemeenschap die binnen de samenleving verbonden is aan rituele praktijken. Om meer over die cultuur te leren, gaat Valentijn langs bij Laxmi Narayan Tripathi, hogepriesteres en één van de belangrijkste en bekendste hijra's van India.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Maar hoewel hijra's hun religieuze rol al eeuwenlang uitvoeren, worden ze vandaag steeds vaker naar de marge verdrongen. Ze worden vaak misbruikt en mishandeld. Veel hijra's bedelen om te overleven, andere komen in de prostitutie terecht. En dat is een gevaarlijke wereld. 

De Pahal Foundation zet zich in voor hijra's die aan sekswerk doen. Veel medewerkers van de organisatie zijn zelf sekswerker en weten als geen ander wat hijra's moeten doorstaan. Ook Alisha heeft al veel meegemaakt.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Valentijn brengt ook een bezoek aan een gharana, een grote groep hijra's die als een familie samenleven. Aan het hoofd van een gharana staat een guru. Valentijn. Zijn gharana's dan wél veilige plekken voor hijra's?

Of het nu op straat is, bij je guru, of zelfs bij de politie; discriminatie en geweld liggen voor deze meiden altijd op de loer.
Valentijn De Hingh

Valentijn krijgt een filmpje te zien waarin een hijra mishandeld wordt door haar guru. Ze hangt naakt aan de ketting, wordt afgeranseld en krijgt een gloeiend muntstuk tegen haar voorhoofd gedrukt. Een traditionele straf voor het bedelen in een verkeerde wijk.

Herbekijk hieronder Docville special: Vranckx - Halfgoden
Een reportage van Stig Junes en Lorenz Florizoone, Studio Tropics © 2019, met steun van het Fonds Pascal Decroos

Videospeler inladen...

Meest gelezen